Under helgen har Arjeplogs Filmfestival Tro, Film och Kärlek firat sitt 20-årsjubileum. Det har skett med bland annat filmmusikkonsert, filmvisningar och samtal, sopplunch, utfrågning av filmgäster i Heta Stolen och temagudstjänst.

Här delar Johan Fjellström och Lennart Lindgren med sig av bilder från helgen, och bilderna varvas med utdrag ur Filmfestivalens historia.

Reportage om invigningskvällen och jubileumslunchen finns publicerade i Arjeplognytt (länkar i slutet av denna artikel).

FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Hösten 2003 började ett litet filmfestival-frö att gro under ett samtal vid fikabordet på Arjeplogs pastorsexpedition. Prästerna Ingrid Holmström Pavval och Niklas Westling bestämde sig för att bjuda in gymnasieelever till filmvisning och samtal, och våren 2004 blev idén verklighet. Redan då fanns FilmPool Nord och Arjeplogs Biografförening med som arrangörer.

 

FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Året därpå hade festival-fröet vuxit upp till en planta. Allmänheten bjöds in till en helg där filmen och livsfrågorna stod i fokus. Soppa och filmmusikkonsert kompletterade helgen och gjorde den till en bra upplevelse för de 375 besökarna.

FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Succén var ett faktum och året därpå var besökarantalet det dubbla. Sedan har det rullat på, år efter år. Ibland utökat med kringarrangemang som kortfilmstävlingar, utbildningar i manusförfattande och seniorbio, men alltid med filmen och samtalet i centrum.

FOTO: LENNART LINDGREN

FIlmfestivalens 20-årsjubileum avslutades på söndagen med en temagudstjänst i Arjeplogs kyrka. Niklas Westling stod för predikan, och som vanligt hade helgens gäster valt ut ett par psalmer. Maria Lundqvists önskan var Koppången, och den framfördes av hennes partner, tillika musikalartist, Kristoffer Hellström.

Maria-kören stod för ett starkt framträdande med filmmusik och en påminnelse om att det pågår krig i världen. Filmfestivalens värdinna Cecila Nilsson tackades för sin insats med ett hedersmedlemsskap i Arjeplogs Biografförening och en evighetsbiljett till filmvisningar i Arjeplog.

FOTO: LENNART LINDGREN

Festivalgeneralen Olivia Karlberg har all anledning att känna sig nöjd med helgen. Hon poängterar vikten och värdet av samarbete, för att ge arrangemang den kvalitet som Arjeplogs Filmfestival har.

– Vi har verkligen anledning att känna oss stolta över Arjeplogs Filmfestival och det långvariga samarbetet mellan kyrkan, biografföreningen och Silvermuseet. Men, tillägger hon, vi måste komma ihåg att Filmfestivalen bara sker under en av årets femtiotvå helger. Verksamheten hos arrangörerna pågår året om, och det behöver vi också värna om. Vi ska fortsätta under resten av året att gå på bio, delta vid arrangemang i kyrkan och uppmärksamma det som händer på Silvermuseet. Alla behövs.

Länk till reportage i Arjeplognytt om Filmfestivalens invigningskväll och filmen Hemligheten finns här.

Länk till reportage i Arjeplognytt om Filmfestivalens jubilleumslunch finns här.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x