Torbjörn Fjellström och Sofi Helleday kom till Arjeplogs Filmfestival med Hemligheten. En stark film som inte lämnar någon oberörd.

Vad gör en hemlighet med människan eller med familjen? Finns det bra hemligheter, som bör fortsätta att vara hemligheter? Varför väljer man att ha hemligheter? Vad händer när en hemlighet avslöjas? Och – var det i fram- eller baksätet som Sofi Helleday kom till?

Ingen fråga är för stor eller för liten för Arjeplogs Filmfestival, och fredagskvällens visning av dokumentärfilmen Hemligheten, där Torbjörn Fjellström, född och uppväxt i Arjeplog, har en av huvudrollerna, berörde publiken djupt och väckte många tankar och frågor.

I år firar Arjeplog Filmfestival 20-årsjubileum. Det uppmärksammas bland annat med en utställning på Silvermuseet, där besökarna kan ta del av festivalens historia i form av filmklipp, bilder, affischer, tidningsurklipp och citat från deltagare och medverkande.

Festivalen invigdes i Arjeplogs kyrka, där gruppen GRUS bjöd på filmmusik inför 145 besökare. En av initiativtagarna till Filmfestivalen, Niklas Westling, kompletterade framträdandet med fakta och frågor om film och musik. Välkomst- och invigningstal hölls på både svenska och samiska, och med hjälp av Kristina Andersson och Cecila Nilsson klippte Greger Öberg den filmremsa som förklarade Filmfestivalen 2024 för invigd.

FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

På biografen visades filmen Ett sista race, och på Silvermuseet dokumentären Hemligheten.

I Hemligheten får publiken följa Sofi Helleday, hennes mor Ann och hennes biologiske far Torbjörn Fjellström genom en mycket känslofylld period och process när en femtio år gammal familjehemlighet avslöjas. Filmen spänner över en tidsperiod på fem år, och de utlämnande men också respektfyllda samtalen lämnar ingen oberörd.

– Jag fick veta att Ann blev gravid efter vårt möte, men hon bad mig vara tyst och just då passade det mig perfekt. Jag gav henne ett löfte om att hålla mig undan, och jag höll det löftet. Jag känner skuld i det här, jag borde ha brutit mitt löfte mycket tidigare, sa Torbjörn Fjellström.

Han berättade också om den märkliga känslan av att plötsligt bli far till en vuxen dotter.

– Jag har bytt blöjor på mina barn och tagit hand om dem när de har varit små. Men här stod jag inför en vuxen kvinna, som också hon var min dotter. Det kändes väldigt konstigt. Men jag kände igen henne, och nu har jag faderskänslor för henne. Det har varit en spännande process.

FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

En stor del av filmen handlar om relationen mellan Sofi och hennes mor Ann. En relation som skakas om och förändras när hemligheten avslöjas.

– Jag har vuxit upp och levt med att vi var en… , ja en fin och härlig familj, vad nu det är. Men i själva verket var vi en väldigt trasig familj. Det har varit svårt, men mamma och jag har kommit förbi mycket av det svåra nu, och vi har en stadig grund att stå på, berättade Sofi Helleday.

Så var det dom här funderingarna som filmen väckte. Frågorna som publiken ställde. En del av dem fick raka och mycket tydliga svar:

– Hur svårt det än kan vara att berätta sanningen, gör det! Dö inte med en hemlighet!, uppmanade Sofi Helleday.

– The truth will set you free. Behåll inte hemligheten inom dig. Berätta sanningen. Det är bra att göra det när alla inblandade lever, så att man kan få ut allt, sa Torbjörn Fjellström.

Men alla frågor får inte svar, hur viktiga de än kan te sig. Till exempel den om det var i fram- eller baksätet som Sofi Helleday blev till i samband med den där bilturen för över femtio år sedan.

– Den diskussionen fortsätter, konstaterade Sofi Helleday.

Det gör även firandet av 20-års jubileum för Arjeplogs Filmfestival. Idag lördag är det, förutom filmvisningar och samtal, jubileumslunch på Hotell Lyktan. Imorgon söndag inleds dagen med filmvisning redan klockan 9. Filmfestivalen avslutas sedan med temagudstjänst i Arjeplogs kyrka klockan 13.

 

 

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x