Filmfestivalens traditionella sopplunch hade en extra festlig inramning med anledning av 20 års-jubileet. Hyllningstal och tillbakablickar blandades med musikunderhållning och samtal.

Eldsjälar, festivalgeneraler och festivalvärdar har bytts ut under årens lopp, men konceptet är detsamma som vid starten för tjugo år sedan, och det är ingen tvekan om att Arjeplogs Filmfestival är uppskattad av både filmfolk och publik.

– Arjeplogs Filmfestival är inte en i mängden. Arjeplogs Filmfestival är unik, är det enstämmiga beskedet från de inbjudna gästerna.

Hyllningstalen avlöste varandra vid jubileumslunchen, och den som kanske bäst sammanfattade hemligheten bakom ett arrangemang som Arjeplogs Filmfestival var förra festivalgeneralen Stina Pavval, när hon fick frågan om vad hon fått med sig från arbetet med festivalen.

– Man måste bara våga!, sa hon.

Förevigat möte mellan några av gästerna från helgens filmer.

Under de tjugo år som gått har många kända skådespelare, regissörer och producenter varit gäster på Arjeplogs Filmfestival.

– Filmen, mötet och samtalet står i centrum, och de låga trösklarna som finns mellan filmfolket och publiken gör att gästerna vill komma hit. Som inlandsbor är vi vana vid att åka iväg när vi vill eller behöver det som oftast erbjuds vid kusten, och det gör att vi kan känna extra stolthet över att erbjuda en kvalitet och ett innehåll som göra att de mest kända och aktuella skådespelarna vill komma hit. Vi slipper åka någonstans för att se dem, sa kommunalrådet Isak Utsi.

Festivalgeneral Olivia Karlberg är den som håller i trådarna för det nät som håller samman Arjeplogs Filmfestival.

Stephan Jansson, representant för kyrkorådet, blickade tillbaka mot ursprunget till Arjeplogs Filmfestival i sitt tal.

– Idén uppstod och förverkligades i Arjeplogs församling. Vi hade två engagerade präster, Ingrid Holmström Pavval och Niklas Westling, och en tillåtande kyrkoherde, Anders Mattson. Ingrid och Niklas drev festivalen framåt under ett antal år, men numera är det Biograf-föreningen i Arjeplog som ser till att det fungerar. Deras medverkan och insats är absolut nödvändig, och vi ska komma ihåg att även om det här förmodligen är världens minsta festival så är det ett stort arrangemang där mycket ska ordnas. Min uppmaning till er alla är att stötta Biograf-föreningen, och det gör ni enklast genom att GÅ PÅ BIO!, sa han.

Stina Pavval, Ingrid Holmström Pavval, Niklas Westling och Maria Lundkvist intervjuades om filmfestivalens bakgrund och historia.

Exakt vilken film det var som ledde fram till det som blev Arjeplogs Filmfestival kommer inte varken Ingrid Holmström Pavval eller Niklas Westling ihåg. Men de minns att det var en bra film, som de pratade länge om under ett förmiddagsfika i Kyrkströmsgården.

– Vi pratade om alla känslor och tankar som en film ger, och kom på att vi kanske kunde använda filmer för att nå ut och få igång samtal. Det var så vi jobbade, vi fick idéer, och vi testade dem, berättade Ingrid Holmström Pavval.

Första året kallades evenemanget för Filmhelg, inte filmfestival.

– Festival var ju sånt dom hade i Cannes, vi tyckte inte att vi kunde kalla vårt lilla arrangemang för samma sak, minns Ingrid Holmström Pavval. Men så var det någon som sa att det är ju en festival, och då bestämde vi oss för att använda det namnet.

Andreas Matti från Filmpool Nord liknade Arjeplogs Filmfestival vid en lägereld.

– Festivalen är en viktig lägereld att samlas kring, och det är fantastiskt att den överlevt alla nya streamingtjänster. Från Filmpool Nord är vi stolta över att vara med, och över att alla filmteam som jobbat med produktioner i Arjeplog vittnar om samma sak: i Arjeplog hjälper alla till, och inget är omöjligt.

Greger Öberg är en av de ideellt arbetande medlemmarna i Arjeplogs Biograf-förening. Utan dem vore festivalen inte möjlig att genomföra.

Greger Öberg berättade om sin tillvaro som maskinist hos Biograf-föreningen, och om den tekniska utveckling som skett under årens lopp, och den förändring som digitaliseringen inneburit.

– Från att ha jobbat med tunga rullar och hårddiskar får vi nu filmerna genom en sladd i ett vägguttag. När allt fungerar kan vi numera bara trycka på play och sedan lugnt sätta oss i biosalongen och titta på filmen, istället för att byta filmrulle mitt under visningen, sa han.

Heta stolen är en populär programpunkt under festivalen när publiken får ställa frågor till gästerna.

Dagen till ära hade den traditionella sopplunchen utökats med både förrätt och dessert, och vid borden syntes skådespelarna från Skenet, en film skapad av och med elever vid Kulturskolan i Arjeplog och Arvidsjaur. Filmen hade premiär inför en fullsatt biosalong på lördagsförmiddagen.

Filmfestivalen pågår fram till imorgon söndag, när den avslutas med temagudstjänst i Arjeplogs kyrka.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x