Mer dialog, bättre underhåll av vandringsleder, utökad kollektivtrafik och tydligare ansvarsfördelning. Det är några av synpunkterna som kommit fram i en studie om vad som krävs för en hållbar året runt-turism i Arjeplog.
Studien har gjorts av Linnea Swensson och Sara von Sydow Ulin. Deras uppsats ”Lokal vägledning för resan mot det hållbara fjället” har belönats med Outdoors stipendium 2024.
– Jättekul att den uppmärksammats, och pengarna kom väl till pass för att betala resan mellan Malmö och Arjeplog, säger Linnea Swensson.
Linnea Swensson och Sara von Sydow Ulin har läst Miljövetarprogrammet på Malmö Universitet. Uppsatsen om hållbar turism i Arjeplog skrev de under våren 2024. Tanken och förhoppningen är att den ska kunna ligga till grund för en handlingsplan för naturförvaltning i kommunen.
– Vi var nyfikna på fjällmiljö, och valet föll på Arjeplog. Vi fick ett väldigt bra bemötande. Det var jätteroligt att så många var intresserade och ville delta i vår studie. Vi hoppas att den kommer till nytta, säger Linnea Swensson.
I uppsatsen beskrivs hur det i svenska fjällkommuner uttrycks en del problematik med bland annat nedskräpning och störningar inom renskötseln på grund av turismen. I Arjeplogsfjällen är turismen i nuläget inte lika omfattande som i exempelvis Kiruna och Åre, men antalet gästnätter ökar för varje år och procentmässigt fanns den största ökningen i Norrbotten år 2023 i Arjeplogs kommun.
Linnea Swensson och Sara von Sydow Ulin har inte hittat någon forskning om turismens effekter på berg och fjäll lokalt i Arjeplog. Men både en miljöantropologisk studie gjord av Flora Bartlett 2020 och en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen i Arjeplog visar att det finns skilda åsikter om hur frågor kring miljö och klimat ska hanteras.
I sin studie har Linnea Swensson och Sara von Sydow Ulin intervjuat lokalbefolkning med olika yrkesroller, verksamma inom bland annat hotellbranschen, renskötseln och biltestverksamheten. Även pensionärer representeras i studien.
Samtliga intervjuade anser att en ökning av turismen skulle stärka kommunen. Samtidigt finns de som oroas över bland annat skoterturister och utländska bärplockare som skräpar ner.
Sophantering var en fråga som flera tog upp i samband med intervjuerna.
– Ja, sopor och toaletter var frågor som kom upp vid flera tillfällen. Det kändes som om ingen riktigt visste vem som bär ansvaret, och vem man ska vända sig till, berättar Linnea Swensson.
Bristen på underhåll av vandringsleder är en annan fråga som flera av de intervjuade tagit upp.
Även här blir ansvarsfrågan en stötesten. Studien visar att lokalbefolkningen ibland tar egna initiativ för att lösa problem, men då finns en osäkerhet kring vad man egentligen får göra på statlig mark.
– Vi förstod att lokalbefolkningen tar mycket egna initiativ, och det är jättefint att höra. Men det är också tråkigt, och förstås frustrerande, att man upplever att man inte blir hörd och att man inte ens får svar i kontakt med myndigheterna. Det förvånade oss lite, säger Linnea Swensson.
I uppsatsen framgår också att just det fick Linnea Swensson och Sara von Sydow Ulin själva uppleva. Trots upprepade försök via både mejl och telefon lyckades de inte få kontakt med någon hos Arjeplogs kommun som kunde intervjuas för studien. Antingen fick de inget svar alls, eller så blev de hänvisade till någon annan som inte svarade.
”Studiens slutsats är att lokalbefolkningen övervägande ser positivt på en ökad turism året runt då det skulle bidra till kommunens utveckling. Samtidigt ser informanterna behovet av hållbara åtgärder för att undvika negativa effekter på samhället och miljön. För att främja hållbar turism föreslår lokalbefolkningen flertalet åtgärder som kan kopplas till utökade dialoger och samarbeten, utvecklad infrastruktur med eftertanke och tydlighet i vem som ansvarar för olika områden.”, sägs i uppsatsen.
Outdoor.se, som uppmärksammat uppsatsen på sin hemsida, och belönat den med Outdoor-stipendiet 2024, vänder sig till alla som är intresserade av utomhusaktiviteter. På hemsidan finns tester och rekommendationer av produkter och utrustning för friluftsliv.
Stipendiet delas ut en gång per år. I motiveringen till 2024 års vinnare säger juryn att uppsatsen är både tänkvärd och läsvärd, med nya vinklar och insikter kring hur en hållbar turism kan skapas i de svenska fjällen. ”Genom kvalitativa intervjuer lyfter författarna fram lokala invånares och aktörers perspektiv på vad som kan behöva göras i framtiden för att fortsätta utvecklingen mot en hållbar turism. Även om fallstudien gjordes i Arjeplog, anses resultatet vara överförbart till andra svenska fjällkommuner.”, sägs i motiveringen.
Uppsatsen ”Lokal vägledning för resan mot det hållbara fjället” finns som nedladdningsbar PDF här.