Föräldrar i Arjeplog kräver insyn och delaktighet i beslut som som gäller skolans lokaler och framtid. Kravet, tillsammans med 38 frågor, har överlämnats till förvaltning, rektorer och politiker.
Under måndagens fullmäktigemöte ställde Anna Ranberg Westin fyra av frågorna.
– Först och främst vill jag vara tydlig med att vi föräldrar som är här idag, och många som inte har möjlighet att komma hit, är emot förslaget att riva Kyrkholmsskolan och flytta verksamheten till Hornavanskolan. Vi är oroliga för att våra barns rätt att vara barn inte är en prioritet när kommunen vill spara pengar, sa hon.
En av frågorna som Anna Ranberg Westin ställde under fullmäktiges frågestund avser barnens trygghet i skolan.
Piteå-Tidningen har nyligen gjort en granskning av skolan i Arjeplog som visar att endast sex anmälningar om kränkande behandling har gjorts sedan 2020, trots att föräldrar vittnar om att både våldshandlingar och en kränkande jargong förekommer bland eleverna.
– Vi vet att kommunen är dålig på att anmäla kränkningar och uppfattar kränkningar på ett annat sätt än i andra kommuner. Hur ska man kunna uppfatta kränkningar i Hornavanskolan som är byggd som en labyrint med skrymslen och vrår där både fysiska och psykiska kränkningar kan ske utan att upptäckas?, frågade Anna Ranberg Westin.
Kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi berättade att kommunstyrelsen under morgonen informerat sig om skolans arbete med kränkningar, tillbud och händelser.
– Det är en otroligt viktig fråga, och är det så att vi landar i att vi ska bedriva grundskoleverksamhet i den här fastigheten är det mycket som behöver göras.
På frågan om hur tidsplanen ser ut svarade Isak Utsi att det är viktigt att frågan inte dras i långbänk och att man räknar med att beslut ska tas i februari.
– Det som är väldigt viktig för oss är att personal, elever, fackliga organisationer och vårdnadshavare får komma med inspel och tankar och vara en del av det beslutsunderlag som vi senare får ta ställning till, sa han.
– Men hur ska man kunna komma fram till ett välgrundat beslut på den korta tiden, när vi inte ens har haft ett första möte?, funderade Anna Ranberg Westin.
Länk till föräldrarnas krav och frågor finns att läsa som nedladdningsbar PDF här.
Fullmäktige antog taxor för så kallade spiketält. Beslutet innebär att ägaren av en detaljplanelagd camping betalar 3 105 kronor för anmälan av uppsättning eller rivning av upp till 10 spiketält eller 100 kvadratmeter.
Fullmäktige beslutade skicka den fördjupade översiktsplanen för Jäckvik på samråd under tiden 1 till 28 februari.
– Den här planen är så himla viktig, vi har en väldigt stor expansion i Jäckvik. Där byggs många fritidshus och vi har människor som vill investera och göra satsningar där. Det är bra att vi sätter en plan och har ett rättesnöre för Jäckviks utveckling för lång tid framöver, sa Isak Utsi och delade med sig av en vision om att återföra ångbåten Iris som under drygt första halvan av 1900-talet trafikerade Hornavan mellan Jäckvik och Arjeplog.
– Ångbåten finns kvar, och ångbåtsbryggan finns kvar i Jäckvik. Tänk om man kunde göra en destination av det! När den skulle fraktas hit från Luleå gjordes det med tio hästar och ett stort manskap. Idag skulle vi kunna göra det enklare, sa han.
Centerpartiet i Arjeplog blir utan kommunalt partistöd 2025, i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Någon redovisning för partistödet 2024 (56 000 kronor) har inte lämnats in. Liberalerna hade lämnat in sin redovisning för sent, men fullmäktige beslutade att betala ut partistöd ändå, också det i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Partistöd består av ett grundstöd på 30 000 kronor per parti och år, samt ett stöd på 13 000 kronor per mandat och år. För 2025 beviljas partistöd enligt följande: socialdemokraterna 147 000 kronor, Folkinitiativet 108 000 kronor, Vänsterpartiet 56 000 kronor, Liberalerna 56 000 kronor och Centerpartiet 0 kronor.
Kommunfullmäktige beslutade även att avveckla Stiftelsen Arjeplog Turism. Stiftelsen har inte bedrivit någon verksamhet sedan 1999.