Ett hundratal hushåll i ett område öster om Arjeplog fick erbjudandet. Drygt hälften tackade ja, men nu riskerar bredbandsutbyggnaden öster om Arjeplog att gå i stöpet.

Satsningen på fiber i området längs Silvervägen öster om Arjeplog riskerar att gå i stöpet.

Ett antal privata markägare har sagt nej till grävning och fiberdragning på deras marker, och en samfällighetsförening som berörs av satsningen har inte besvarat de kontaktförsök som gjorts.

– Markägarna är nyckelspelare, och utan dem kommer vi inte vidare, säger Karin Sundin, PR-chef hos Open Infra, det företag som vann upphandlingen för utbyggnaden av bredband i området.

Över hundra fastigheter ingick i det område som Post- och Telestyrelsen pekade ut för den här satsningen, och för ett år sen inledde företaget Open Infra arbetet med att erbjuda fastighetsägarna bredband. I det första steget krävdes att minst femtio fastighetsägare tecknade avtal om att ansluta sig till fibern.

I nästa steg, där Open Infra just nu befinner sig, behövs avtal med samtliga berörda markägare för grävning och fiberdragning. I dagsläget saknas 6 sådana avtal, och utan dem faller projektet.

– En del markägare är svårare att nå än andra och går inte att få tag på vare sig genom telefon, mejl eller personliga besök under en lång tidsperiod. En del säger blankt nej. Open Infra har markavtal med 15 000 markägare och gräver 5 miljoner meter årligen, ofta i den mest utmanande terrängen vi har i Sverige. I de allra flesta projekt löper arbetet enligt plan, men vi ska inte blunda för att vi har en historik med utmaningar, bland annat bristande återställning efter genomförda grävningar. Vi är väl medvetna om detta och har tagit krafttag för att komma tillrätta med det, och jag hoppas att markägare vågar ge oss förtroendet, säger Karin Sundin.

Hon säger också att intresset för fiber varit lägre i det här området än förväntat.

– Vi upplever inte att intresset för fiber är tillräckligt högt vilket är förvånande för oss. Vi är en av Sveriges största nätägare och vi utgår från att man både vill ha och behöver internetanslutning oavsett var man bor i landet. Som bredbandsutbyggare måste vi se till helheten när det gäller hur vi kan fördela resurserna och det påverkar även hur länge vi har möjlighet att försöka nå och bearbeta markägare.

Satsningen på fiberutbyggnad längs Silvervägen öster om Arjeplog har beviljats knappt 6,3 miljoner kronor i stöd från Post- och Telestyrelsen. Om satsningen inte genomförs ska pengarna återbetalas och användas för fiberutbyggnad i någon annan del av Sverige.

Länk till artikel om denna satsning på fiberutbyggnad, publicerad i Arjeplognytt oktober 2023, finns här. 

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x