Sommarens läkarbemanning på Hälsocentralen i Arjeplog är inte klar ännu. Läkare på plats saknas bland annat för två veckor i augusti.

-Det är en bit bort, och vi jobbar på att lösa det. Det är inte helt ovanligt att man går in i sommaren med pass som man inte täckt upp, säger Carola Wallstål, verksamhetschef på Hälsocentralen.

Under maj månad saknade Hälsocentralen läkare på plats under en vecka. Detta orsakade stor debatt i sociala medier, och ökade trycket på Arvidsjaurs Hälsocentral.

Som det ser ut i dagsläget saknas läkarbemanning i Arjeplog under en helg i juni, en helg och en måndag-tisdag i juli samt två veckor i augusti, enligt Carola Wallstål.

-Jag vill ändå uppmana patienter att söka hjälp här. En läkare på plats är en viktig del, men det viktigaste är att man får hjälp, och vi har läkare på distans som kan koppla upp sig när det behövs. Den första bedömningen görs av sköterska, och många gånger går vården via en annan yrkeskategori än läkare. Det kan vara till exempel barnmorska eller fysioterapeut, säger hon.

I maj uttryckte Peter Öhman, verksamhetschef för Hälsocentralen i Arvidsjaur, en oro för ökad belastning i Arvidsjaur om det skulle saknas läkare på plats i Arjeplog i sommar.

“-Alla sjukhus har så låg bemanning som möjligt under semesterperioden, och meningen är ju att den hälsocentral som får pengar för att ta hand om sin befolkning ska göra det. Men är det kris hjälper vi naturligtvis till och finns ingen läkare på en hälsocentral hänvisas patienter till närmaste enhet där det finns läkare. Saknas läkare i Arjeplog kommer Arvidsjaurs Hälsocentral att bli hårt ansatt på en redan neddragen verksamhet.”, sa Peter Öhman då. (länk till artikeln finns här.)

-Det är sommar, alla verksamheter går in i semester och bemanningen sänks, så är det. Den veckan vi inte hade tillgång till läkare här såg det varierande ut med besöken i Arvidsjaur, ibland var det mer och ibland var det mindre. Det är så vården ser ut. Det finns också andra Hälsocentraler som hjälper till, och vi har Piteå sjukhus och vård på distans, kommenterar Carola Wallstål.

Hon betonar också att man hela tiden jobbar för att lösa bemanningsfrågan.

-Det arbetet pågår dygnet runt, året om, det händer alltid saker som måste lösas. Och det finns många ställen och verksamheter där man ännu inte har löst bemanningen varenda dag under sommaren. Men det som är viktigt att komma ihåg är att först och främst söka hjälp, och sedan veta vilken hjälp jag behöver. Kan jag lösa det med en sköterska, en barnmorska, en fysioterapeut eller en läkare på distans?

I Arjeplog finns en ambulans som är bemannad dygnet runt.

-Bilmässigt finns ytterligare en ambulans, som går att bemanna om det krävs, men det styrs av SOS och ingår inte i vårt uppdrag. SOS kan också välja att ta en annan ambulans som finns i närheten, eller helikopter, säger Carola Wallstål.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x