Favorit i repris. Det är andra gången Mikael Niemi deltar i Bok & Vandring i Jäckvik. Den här gången pratade han bland annat om Lars Levi Laestadius och om sin senaste bok Sten i siden. FOTO: Maria Söderberg

Årets Bok & Vandring i Jäckvik avslutades bokstavligen med flaggan i topp. Över Jäckviksgården i den stekheta solen vajade den skånska flaggan och författaren Mikael Niemi trollband publiken.

Och Skåne? Ja, här fanns gäster från Skåne, men bakgrunden är att i en lägenhet i den gamla skolan i Jäckvik bor skånske Stefan Andersson sedan många år och avslutningsdagen var det just Skåneländska flaggans dag.

Fia Kaddik och Peter Steggo var med och lyfte fram pitesamiskan under årets Bok & Vandring. FOTO: Johan Fjellström

Det är samtidigt inte en tillfällighet att språk och olika kulturer får plats under litteraturfestivalen. Årets tema var det pitesamiska språket och vatten.

Första kvällen berättade Jannete Hentati om sin succébok ”Älven i mig” och Fia Kaddik fortsatte med sin personliga historia om Piteälven.

Marianne Hofman vittnade om vattnets betydelse med utgångspunkt i boken ”En skvätt om Arjeplog” tillsammans med fotograf Erland Segerstedt.

För den som besöker Arjeplogs fjällvärld är de samiska namnen ständigt närvarande. Peter Steggo gjorde en exposé över det pitesamiska språket i historiens ljus. Första kvällens clou blev när Ann Salomonsson berättade och jojkade sin pappa, författaren Kurt Salomonson vars stora genombrott kan kopplas till Laisvall i Arjeplogs kommun. Hans bok ”Grottorna” som utgavs 1956 sågs både som omoralisk och revolutionär i sin fiktiva reportageform, men framför allt – med tiden – som en av de viktigaste skildringarna inom arbetarlitteraturen.

Botaniska vandringar och upptäckter med Thomas Öberg längs Kungsleden och vid ångbåtskajen lockade många. FOTO: Maria Söderberg

Kvällen avrundades efter tio vid ångbåtsbryggan vid Hornavans strand där naturguideThomas Öberg visade en mångfald växter. Regnet hade avtagit. Kom någon hit? Jodå, femtio personer fikade och kikade på mångfalden.

Under helgen framträdde OS-mästare Björn Ferry om sin bok ”Hur fan ska vi ha det?”, reporter Fredrik Wadström – som anlände direkt till Jäckvik från Ukraina – och matkreatören Eva Gunnare berättade om ätbara växter och lät publiken få smakprover. Författaren Lars Pettersson medverkade med boken ”Urminnes hävd” och en av Ukrainas främste författareJurij Andruchovytj från Ivano-Frankivsk medverkade i ett samtal med Stefan Ingvarsson.

En gripande berättelse landade i publiken med Rolf Tardell när han beskrev sin familjehistoria utifrån boken ”Varför har du ritat siffror på din arm farmor”. En av de mer dramatiska delarna var när hans mamma mötte Josef Mengele på perrongen i Auschwitz.

Musikgruppen Jarŋŋa från Jokkmokk med Katarina Rimpi och Mandy Senger gjorde succé. De framträdde vid ångbåtsbryggan, Hornavans strand, och medan publiken åt fisk och grillat fick de lyssna på toner från ett femmannaband. Namnet Jarŋŋa, som är lulesamiska, betyder ”den vidaste delen av sjön”.

FOTO: Maria Söderberg och Curt Persson

Den finske författaren Katja Kettu gjorde succé med sin första bok ”Barnmorskan”. Nu besökte hon Jäckvik och genomförde ett spännande samtal med Kristina Henschen. Katja Kettu deltog vid i stort sett alla programpunkter under dagarna och kunde berätta om sin kommande bok som berör Lars Levi Læstadius familj.

De som önskade sig ut på Kungsleden eller närliggande fjäll som Ribrebuovvda erbjöds guidade turer. Ann-Charlotte Sjaggo kunde berätta om pitesamiska ortnamn med blicken vandrande över bergstoppar och sjöar. Ett kanske oväntat men välbesökt inslag hade rubriken ”Från Charles Baudelaire till Léon Bloy” där Ola Svenonius berättade till bilder om fransk dekadans.

Två författare som tidigare medverkat i Bok & Vandring återkom och möttes av en engagerad publik: Pia Mariana Raattamaa Visén beskrev känslosamt bakgrunden till sin bok ”Sammanflätning” och bilderboksskaparen Sara Lundberg framträdde med två av sina senaste böcker ”Ingen utom jag” och ”Kattpromenaden”.

Den norske författaren Ellen Hofsö deltog med sin roman ”Messe for de navnløse” som handlar om pitesamer under en dramatisk period på 1600-talet. Hon samtalade med Ronald Nystad Rusaanes, som avslutningsdagen blev vår guide till Storjord. Den extra turen med 17 deltagare fortsatte till Sulitjelma för ett gruvbesök under jord. Även Blodvägsmuseet i Rognan ingick liksom krigskyrkogården i Botn.

Karin Bojs pratade inför en intresserad publik. Hon har också hyllat Bok & Vandring i en text i sociala medier. FOTO: Maria Söderberg

Den prisbelönte vetenskapsjournalisten Karin Bojs drog stor publik med sitt föredrag om aktuell DNA-forskning med utgångspunkt i sin senaste bok ”Europas mödrar”. Sedan hon lämnat Jäckvik skrev hon bland annat följande rader där hon hyllade ”en så enastående och lyckad litteraturfestival”:

”Några minnesvärda upplevelser, utan inbördes rangordning:
Att prata hackspetts-dna och barkbrödsproduktion med tidigare lchf:aren Björn Ferry. Numera äter han mer vegetariskt, berättade han. (Och med vegetariskt menar han framför allt havregrynsgröt.)
Att prata norrbottniskt dna med Mikael Niemi. Och att höra honom uppträda, vilken entertainer! Han pratade dels om Lars Levi Laestadius som är född i Jäckvik, dels om sin senaste bok ”Sten i siden”.
Att sitta i midnattsolen på den gamla ångbåtsbryggan vid Hornavan och se Fia Kaddik göra totalt två kast, och med det andra få upp en stor fin sik.
Att vandra runt i naturen med Eva Gunnare och plocka växter som har använts i traditionell samisk mat, och som nu får en renässans på Noma och andra toppkrogar.
Att själv dra storpublik till Hembygdsgården när jag talade om mina DNA-böcker. De 130 platserna räckte inte till, folk lyssnade genom fönstren från gården.
Att jag även fick chans att tala om min deckare ”Klickad”. Det händer inte så ofta. Väldigt fin utfrågning av Maria Söderberg själv, som verkligen har förstått boken.
Tidigare nämnda ”njutvandring” i Pieljekaise nationalpark med Amelia Adamo. Tyvärr räckte inte mina krafter till för att också gå toppturen i midnattssol vid polcirkeln. Jag var ju ändå där för att jobba. Men det lär ha varit magiskt när folk badade i tjärnen på toppen.
Hela naturen i området, med ängsblommor och orkidéer överallt i byn. Utsikten över Hornavan från min lilla stuga på Kyrkans fjällgård var bland det vackraste jag har sett med vidderna, fjällen, vattenytan …
Att sitta 2,5 timme i bilen till tåget med några av Ukrainas och Belarus mest framstående författare, som jag nu ser fram emot att läsa.
Att göra snabbesök på Silvermuséet i Arjeplog och se utsökta samiska silverarbeten.”

Stefan Ingvarsson undrar om man vill avslöja sina hjortronställen? – Jo, i vissa fall går det inte att hålla dem hemliga. Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta är inne på sitt sjunde år, men detta alldeles särskilda och rakt igenom underbara litteraturevenemang är fortfarande en doldis för många, skrev han efter i helgen i ett Facebook-inlägg.
– Här möts världen och riksbekanta svenska författare med det norrländska, samiska och det helt lokala i Arjeplogstrakten. I de två gårdarna vid Hornavan, där samtalen äger rum, talas det om romaner, fjäll- och dalripor, regleringen av älvarna, ny genetisk forskning, att gå vilse i bilderböcker, fjällnära växter och pitesamiska ord, engagerad lyrik, Ukrainas historia och polesiska byar i Belarus som på vissa sätt är mycket lika dessa myrmarker och på andra sätt bär på en mycket olik erfarenhet. Samtalen fortsätter längs vandringsleder och upp på fjäll.

Arjeplogarna Illona och Johan Fjellström drog paralleller till Lapplands Festspel som tidigare arrangerades flera år i Arjeplog:
– Känslan är densamma. Världsberömda och mindre kända literära personer minglar med publiken. Allt och alla är så nära.
Men, det fanns ett bekymmer:
– När Mikael Niemi, Amelia Adamo och Elin Willows skulle prata så satt vi alla i solen och lyssnade. Det var nästan för varmt. Nästa år behövs ett stort tält.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x