Engagemang och vilja ger resultat. Johan Fjellströms idé om ett fågeltorn vid Sälla är nu verklighet, och ett tjugotal personer fanns på plats när invigningsbandet klipptes.
– Här finns hur mycket fåglar som helst, och det fina är att det spelar ingen roll vilken tid på året man kommer hit, det finns alltid både fåglar och chans att se andra djur, sa Johan Fjellström.
Johan Fjellström presenterade först sin idé i ett facebook-inlägg. Sedan pratade han med Argentis VD Lotta Lestander om sin idé. Om och om igen.
– Han tjatade nog lite, sa Lotta Lestander med ett skratt. Men till slut tänkte jag att ja, nog borde vi ju kunna fixa ett fågeltorn, och nu står det här!
– Det lönar sig att engagera sig och tycka till. Jag har presenterat idén, följt processen, skickat bilder och haft synpunkter hela tiden. Sånt kan vem som helst göra, till slut blir det resultat, säger Johan Fjellström.
Tornet har kommit till tack vare finansiering via Leader Lapland och ett samarbete mellan näringslivsbolaget Argentis, Arjeplogs Allmänningsskogar, Arjeplogs kommun och Naturskyddsföreningen i Arjeplog. Även Sparbanken Nord har bidragit till satsningen, med en grillplats och bänkar.
Fågeltornet är rejält byggt och har gott om plats för tio personer samtidigt, med utsikt över både skog, vass och vatten, inte långt ifrån Sälla fiskodling. Christian Lestander, en av de som byggt tornet, berättade att man hört och sett både fåglar, fiskar, bäver och älg under byggtiden.
– Vi har inte haft så bråttom att ta bort träd runt tornet, och vi kommer att röja lite mer. Nu hoppas jag att det här ska bli ett välanvänt utflyktsmål, och att både hotellen och turistbyrån kan tipsa om det, sa Lotta Lestander.
Leif Björk berättade och gav tips om fågelskådning och hur man kan lära sig att identifiera arterna. I området runt fågeltornet finns över 100 olika fågelarter noterade i Artportalen.
– Det blir bra med fler fågelskådare i Arjeplog, vi behöver fler noteringar om fåglar här, sa han.