Det började med telefonsamtal. Fortsatte med blombuketter och nu en påse mjukkaka inför påsken. Till varje enskild medlem i Arjeplogs Hjärt- och Lungförening.
Det är ett av de initiativ som nu tagits i Arjeplog – för att hjälpa varandra.
– Engagemanget är fantastiskt och varje insats som görs för de som behöver någon form av hjälp eller stöd är oerhört viktig, säger Anna-Lena Forsman, ordförande i Arjeplogs Hjärt- och Lungförening.
Social distansering är ett uttryck som spritt sig med anledning av coronaviruset. Vi ska inte träffas och umgås som vanligt. För många blir oron och ensamheten påtaglig.
Men vi kan bry oss om och hjälpa varandra ändå. I Arjeplog finns många exempel på detta. Ett av dem är det initiativ som Anna-Lena Forsman tagit, för att hjälpa och stötta medlemmarna i Arjeplogs Hjärt- och Lungförening.
– Våra medlemmar tillhör riskgruppen, och flera av dem lever ensamma. Vi ringer runt till alla, ser till att de har telefonnummer till styrelsen och uppmanar dem att kontakta oss om de vill ha hjälp med något eller bara prata, säger hon.
Anna-Lena Forsman har själv ringt runt till många av medlemmarna. Telefonsamtalen bekräftade hennes tanke om att många är mer ensamma nu än vanligt, och att många känner oro.
– Allvaret i den här krisen sjunker in mer och mer. Alla påverkas och berörs av den på ett eller annat sätt. Precis alla, säger hon.
Under lördagen och söndagen delades tulpanbuketter ut till de medlemmar som bor i Arjeplogs kommun. De som bor på annan ort fick en liten present, och en lista med kontaktuppgifter till styrelsen, hemskickad med post istället. Anna-Lena Forsman berättade om initiativet på Facebook, och välkomnade ekonomiskt stöd till föreningens satsning.
– Vi fick in mycket pengar, från Arjeplog och från andra håll i Sverige. Det blev ett helt fantastiskt gensvar, och jag är oerhört rörd och tacksam för allt stöd. Vartenda öre av de här pengarna ska omsättas i sånt som kan hjälpa till att hålla humöret och modet upp hos våra medlemmar, säger hon.
Föreningens satsning har engagerat även människor utanför föreningen. När blombuketterna skulle distribueras insåg Anna-Lena Forsman och Dan Larsson att de inte skulle hinna köra ut alla buketter själva. De kontaktade därför några vänner och bad om hjälp.
– Även där var gensvaret fantastiskt. ”Jag släpper det jag har för händerna och kommer direkt”, var det svar vi fick. Arjeplogarna vill verkligen hjälpa till, säger Anna-Lena Forsman.
Alla som hjälper till med distribution av presenter till föreningens medlemmar får noggranna instruktioner om att hålla avstånd, inte gå in hos folk utan bara knacka på dörren, lägga ner presenten och backa några steg.
– Vi kan inte ta några risker, vi måste vara oerhört försiktiga och vi ska följa alla rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett, påpekar Anna-Lena Forsman.
Med hjälp av de pengar som kommit in hittills kan nu föreningen dela ut ytterligare en present, en påse mjukkaka, till medlemmarna inför påsken.
– Det här tar inte slut nu. Vi måste ha en lång uthållighet och hjälpas åt. Vi kommer att fortsätta så länge det behövs, säger Anna-Lena Forsman.
Ett annat bevis på engagemanget som finns är den hjälpgrupp som bildats på Facebook. Genom att gå med i gruppen visar man att man vill hjälpa till. I dagsläget har gruppen nästan 400 medlemmar. Den bildades efter att Sofie Abrahamsson, journalist på Piteå-Tidningen i Arjeplog, via Facebook erbjudit sig att handla åt den som inte kan eller vill handla själv.
– Jag har alltid ömmat för folk som sitter ensamma och inte har det så lätt. Så tänkte jag på att jag handlar flera gånger i veckan själv, och om det finns någon som inte kan, eller kanske inte vill, handla själv så kan jag hjälpa till. Jag ska vara ärlig och säga att jag fick ingen begäran om hjälp med att handla, men det visade sig att många funderat på hur de kan bidra och hjälpa till, och så startades gruppen. Kommunens krisgrupp frågade om vi ville vara med på en annons i Arjeplogar´n och nu finns det telefonnummer där, så att den som vill kan ringa och be om hjälp.
Sofie Abrahamsson säger också att det som sker nu visar Arjeplogs allra bästa sida.
– Jag vill inte överleva Coronakrisen någon annanstans än just i Arjeplog. Här finns så otroligt mycket värme, och den blir så tydlig vid sådana här tillfällen, säger hon.
Det är inte bara vuxna som erbjuder sig att hjälpa till. 9-åriga Mira Nordin vill bidra med påskris till den som inte kan skaffa det själv. Erbjudandet gick ut för en vecka sedan via ett facebookinlägg.
– Vi har inte fått så många förfrågningar, men det har varit väldigt uppskattat av de som hört av sig och fått påskris, berättar Miras morfar Dennis Bissmark.
Han säger också att erbjudandet står kvar, och att han tillsammans med Mira fortfarande kan leverera påskris gratis i Arjeplogs tätort.