
Gunilla Lindfors och Vanda Wallström, Arjeplogs konstförening, plockar ner de sista av Lars Lerins konstverk. Utställningen har lockat rekordpublik och lämnat oförglömliga minnen.
Utställningen är över, konstverken är nedpackade, sålda eller återlämnade och Arjeplogs Konstförening kan tillsammans med Silvermuseet i Arjeplog blicka tillbaka på den största publikdragaren i Arjeplogs konsthistoria – Lars Lerins akvarellutställning.
– En fantastisk upplevelse, säger konstföreningens ordförande Barbro Holmström.
Nu tar konstföreningen en välförtjänt paus från utställningsverksamheten, men redan imorgon torsdag hålls vernissage för en ny utställning i Silvermuseet, Goeksege med Anna Maria Fjellströms fotografier. På lördag är det dags för ytterligare en vernissage, då för en dubbelutställning med konst av Marie-Louise Ekman och Staffan Westerberg.

I nära tre månader har Lars Lerins akvareller visats i en utställning i Silvermuseet. Den mest välbesökta utställningen i Arjeplogs konsthistoria.
Det exakta antalet besökare vid Lars Lerins utställning är inte fastställt ännu. Men 22 välfyllda bussar och 26 guidade visningar av utställningen ger en fingervisning om att det uppskattade antalet besökare Barbro Holmström nämner, 1 300 personer, inte torde vara någon överdrift.
– Vi vet inte riktigt ännu hur många det har varit, men det har varit många, konstaterar hon. Det har varit en del jobb, men mest av allt har det varit roligt, och vi är glada över alla kringeffekter utställningen gett, med så många besökare som har besökt, ätit, övernattat och handlat i Arjeplog.

Gunilla Lindfors hjälper till att paketera den akvarell som Eva Larsson lovat ta med sig till en köpare. I bakgrunden Vanda Wallström.
I samband med vernissagen tillbringade Lars Lerin ett par dagar i Arjeplog. Bland annat fick han då tillfälle att åka skoter på Hornavan och pistmaskin på Galtis. Han besökte även skolan, där han medverkade vid en bildlektion.
– Det var trevligt, och allt gick bra. Men när lektionen var slut rusade eleverna omedelbart ut ur klassrummet och jag tänkte att det var ju lite pinsamt med ett sådan avslut, berättar Vanda Wallström, Arjeplogs konstförening.
Men plötsligt kom eleverna rusande in i klassrummet igen.
– Dom sprang ut bara för att hämta sina mobiltelefoner, dom ville ju ta selfies med Lerin. Det är ett av de roliga minnen jag bär med mig från dessa fantastiska dagar, säger Vanda Wallström.
Fyra av Lars Lerins tavlor såldes under utställningen i Arjeplog. En av dem stannar i Arjeplog.