Nedanstående text är ett inlägg i debatten om lokaler för grundskoleverksamhet. Åsikter och uppgifter i inlägget är skribentens egna.
Jag är förälder till två barn som går i tidiga skolåren i Arjeplog, jag vill börja med att säga att jag fram tills nu är mycket nöjd med den förskola och skola som våra barn fått.
Vi vårdnadshavare blev inbjudna till ett informationsmöte om skollokalerna. Informationsmötet var närmast pinsamt! I inbjudan beskrevs att man utreder ett förslag om förändring i dispositionen av skolans lokaler. Förslaget innebär att förskoleklass till och med åk 3 skulle gå på Öbergaskolan och åk 4 till 9 skulle flytta till före detta gymnasieskolan, Hornavanskolan.
Trots att man i inbjudan beskrivit hur man anlitat arkitekter, förhandlat med fackliga organisationer och håller på med barnkonsekvensanalys så fick vi ingen konkret information om förslaget. Man beskrev att det är problem med ventilationen på Kyrkholmsskolan och man vill nu jämföra alternativet att byta ventilation med att flytta om enligt det andra förslaget. Inga kostnader för de olika förslagen har redovisats.
Frustrationen blev stor hos många vårdnadshavare när man inte fick någon konkret information utan bara svävande svar som ”Det krävs en del mindre snickeriarbeten på Hornavanskolan” och ”här skulle man exempelvis kunna bygga en skolgård” eller ”Kyrkholmsskolan har sina problem”.
Från föräldrarna finns mängder av konkreta frågor och synpunkter:
-Hur är den framtida utemiljön planerad?
-Trafiksituationen runt skolan?
-Hur skall skolan klara av att hålla uppsikt över eleverna på raster? Utomhus och i de krångliga inomhusmiljöerna på Hornavanskolan?
-Hur planerar skolan hantera de problem som kan uppstå när tex 4:e klass delar skola med 9:e klass?
-Ryms verkligen hemkunskap, musik, träslöjd, syslöjd och bild i det tidigare motorlabbet?
-Flera föräldrar lyfte frågan hur man kan avgränsa allmänhetens åtkomst till skolmiljön när offentliga lokaler som bibliotek, medborgarhus och sporthall ligger där. Skolchefen svarade att det kan man göra antingen genom fysiska hinder eller tider. Vad innebär det egentligen?
-Kommer tillgängligheten för allmänheten till biblioteket och medborgarhuset påverkas?
-Det sades att entren till sporthallen kan komma att spärras av under skoltid. Man menade att det inte är ett problem eftersom endast skolverksamhet pågår i sporthall/badhus dagtid. Det stämmer inte då det förekommit motionssim för äldre, babysim och annat. Gymmet är öppet dagtid. Detta skulle definitivt innebära en inskränkning i allmänhetens möjlighet att nyttja skattefinansierade kommunala lokaler.
-Man sa att man planerar att riva delar av Kyrkholmsskolan men kök och matsal skall fortsatt vara kvar. Frågan om skyddsrum existerade inte för några år sedan men är aktuell nu. Det finns tre skyddsrum i Arjeplog enligt MSB:s hemsida. Kommunens största skyddsrum ligger i Kyrkholmsskolan men hur blir det med det i framtiden om skolverksamheten flyttas?
-Kyrkholmsskolan är naturligtvis gammal men relativt väl underhållen och trots allt ganska ändamålsenlig. Men hur är det egentligen med Hornavanskolan som existerat under nedläggningshot i 10 år, vad finns för uppdämt underhållsbehov där?
Med mera, med mera…
Det märkliga med detta är att man tänker fatta ett beslut den 24 februari. Innan sommaren skall man sedan hinna projektera och upphandla byggnationen för att vara färdiga till vårterminen 2026. Det är inget litet projekt: Stora delar av Hornavanskolan skall byggas om och anpassas till grundskoleundervisning, annexet på Kyrkholmsskolan skall byggas om för vuxenutbildning och Öbergaskolan skall anpassas för Fritids/Förskoleklass. Därutöver skall en ny skolgård anläggas och trafiksituationen i området skall göras om med parkeringar, hållplatser för skolskjutsar mm. Tidsplanen man jobbar efter är rena fantasier. Hur blir det då för de elever som skall gå i en byggarbetsplats under höstterminen 2025, mest troligt hela läsåret? Skall man ha någon ytterligare, temporär lösning då?
Ifall man skall ta fram en detaljplan för 10 fritidshustomter ute i skogen någonstans i kommunen, vilket kan tyckas vara en bagatell, är det tydligt angivet hur processen skall genomföras. Med förslag, utställning, möjlighet att yttra sig, beslut i nämnd och senare i fullmäktige. En sådan lång process måste man helt enkelt acceptera för det är så det skall fungera i en demokrati. Ett stort strategiskt beslut som påverkar i princip alla i Arjeplog men framförallt framtida skolgång för barn och unga för överskådlig framtid verkar man nu vilja stressa igenom som en förvaltningsfråga -Det är det inte!
Många Arjeplogsbor känner misstroende efter hur det blivit med äldreomsorgen i kommunen. Björkbacken blev dyrare än vad som först presenterades. Allmänhetens protester, främst från den äldre befolkningen var omfattande men negligerades av beslutsfattarna. Nu i efterhand kan man bara konstatera att när det gäller de farhågor och frågor som framfördes av exempelvis Vaukauppropet, pensionärsorganisationer, boende och andra så fick de i stora delar rätt. Nu står vi här med nyrenoverade lokaler på Björkbacken men verksamheten fungerar inte som man kan önska med IVO anmälningar, problem med arbetsmiljön och ett missnöje bland personal, boende och närstående. Avsaknaden av en särskild demensavdelning är påtaglig. Trots att det gått närmare tio år sedan beslutet fattades står två stora lokaler (Vaukagården och Tallbacken) tomma och kostar pengar men inget besked kommer om vad som skall göras. Därför är det så otroligt viktigt att man gör rätt denna gång för det är lätt att se likheter i frågorna!
Jag är rädd för att man nu tar ett förhastat beslut grundat på otillräckligt underlag vilket kommer till att leda till överklagningar, fördyrningar och förseningar. De som kommer att drabbas av detta är eleverna. Man får inte glömma bort att det är barnens vardag som påverkas av vad man nu håller på med.
Många föräldrar känner nu stor oro och irritation över att de styrande inte visar någon som helst vilja till transparens i processen. Man är avvisande till att ta någon hänsyn till synpunkter eller ge processen den tid som behövs utan det framstår som om målsättningen är att gå ut med så lite information som möjligt och få ett snabbt beslut.
Just nu pågår en namninsamling med krav om en folkomröstning. Min uppfattning är att det är fel väg att gå, vi har viktigare saker att lägga resurser på i Arjeplog. Men detta måste nog ses som ett desperat försök att påverka våra beslutsfattare. En förtroendevald politikers huvudsakliga uppgift är att företräda medborgarna, att vara en röst för sina väljare och vara lyhörd för åsikter. Krav på folkomröstning är den yttersta formen av misstroende mot de som företräder befolkningen och ett djupt misslyckande för det styrande politiska etablissemanget.
Nej, Renovera skyndsamt ventilationen på Kyrkholmsskolan enligt det politiska beslut som fattades så att de elever som flyttats till tillfälliga, olämpliga lokaler får en acceptabel skolmiljö, för det är i sammanhanget småpengar det handlar om. Sedan kan man i lugn och ro göra en mera grundlig översyn av kommunens tomma lokaler. Om man sedan i framtiden väljer att disponera om skolans lokaler måste det utredas grundligt och de ekonomiska effekterna av det visas.
Håkan Ederlöv
Så bra skrivet!!
Bra där Håkan, jag instämmer helt och fullt!
Helt utmärkt skrivet Håkan !!!