Sjön Áhkálisjávrre, en av de sjöar i kommunen med bilväg fram till stranden.

Företaget BKP GmbH Sweden Filial, med adress Vaitoudden i Arjeplog, ansöker hos Länsstyrelsen om markåtkomst på sjön Áhkálisjávrre. Företaget, som är en lokal servicepartner åt Robert Bosch AB, vill använda sjöisen för eventbanor.

”Andra faktorer som behöver has med i åtanke vid en eventuellt framtida verksamhet på sjön är att färdstråket Nasaleden för snöskotrar går tvärs över sjön och nyttjas frekvent under vintertid. Vid sjöns strandkanter återfinns även några fritidshus och något enstaka permanentboende.”, sägs i kommunens yttrande.

I ett yttrande från Arjeplogs kommun sägs bland annat att delar av området är utpekat som befintligt biltestområde i översiktsplanen, och att det även kan bli aktuellt med bebyggelse för fritidshus och anläggningar för småskalig turism. Kommunen påpekar också att Nasaleden, ett färdstråk för snöskoter, går tvärs över sjön.

Kommunens Miljö-, bygg och räddningsnämnd säger också i yttrandet att även om markupplåtelse medges från Länsstyrelsen krävs andra tillstånd för att bedriva den tilltänkta eventverksamheten.

Det finns en väg från Silvervägen och fram till sjön Áhkálisjávrre. Enligt den kartskiss som bifogats ansökan till Länsstyrelsen skulle infart till eventbanorna ske via denna väg. Eventbanorna skulle enlligt skissen anläggas på cirka två tredjedelar av sjön.

– I ansökan har man ritat in hela sjön, men en stor del av det här vattnet är privatägt. Det som är statens vatten, det som vi kan ta beslut om, är endast en mindre del, säger Maria Grahn, handläggare på länsstyrelsens Naturresurs/Rennäringsenhet.

Berörd sameby, Semisjaur-Njarg, säger i ett yttrande att ansökan berör samebyns möjligheter att flytta ren mellan olika betesområden, och att blanka isbanor kan orsaka problem. Om ansökan ska beviljas vill samebyn ha som villkor att verksamheten endast får bedrivas mellan 1 januari och 30 mars, och att samtliga isbanor ska plogas över när verksamheten avslutas, så att blankis ej kan uppstå på våren.

Statens Fastighetsverk har inget att erinra mot ansökan.

– Alla yttranden har inte kommit in ännu, och ingen samlad bedömning av ärendet är gjord, men beslut ska kunna fattas före årsskiftet, säger Maria Grahn.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x