En fastighetsägare i kvarteret Regnbågen begär ersättning på 300 000 kronor av kommunen för de fördyringar en tidigare detaljplan inneburit. I skrivelsen begär fastighetsägaren också att bli kompenserad om kommunen ändrar andra förutsättningar för området, exempelvis sänker tomtpriset eller ändrar inköpsregler.

Kommunen säger nej till begäran.

Fastighetsägaren är den förste och hittills ende som köpt och bebyggt en tomt i kvarteret Regnbågen, ett bostadsområde som anlades vid Lugnetvägen 2018.

Sedan dess har detaljplanen förändrats och ger nu en större byggrätt på tomterna. Fastighetsägaren menar att kommunen bör ersätta de fördyringar som den tidigare detaljplanen inneburit, eftersom byggandet av ett uterum då inte kunde göras på ett effektivt sätt i samband med husbygget.

Vid köpet av tomten betalade fastighetsägaren 330 000 kronor för en råtomt. I skrivelsen till kommunen säger fastighetsägaren att om förutsättningarna förändras på ett sätt som gör att han som första kund blir missgynnad i förhållande till andra kunder, exempelvis genom sänkt pris eller ändrade inköpsregler för tomterna, vill han ha kompensation för negativ särbehandling.

Kommunens samhällsbyggnadschef Emil Sundström svarar i ett brev till fastighetsägaren att kommunen regelbundet uppdaterar detaljplaner, och att man inte betalar ut ersättning till fastighetsägare för fördyringar som anses beror på en tidigare detaljplan.

I brevet avvisas också åsikten om negativ särbehandling. ”Reglerna idag gäller alla. Ändras reglerna imorgon gäller de fortsatt alla medborgare.”, sägs i brevet.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x