snow covered trees during daytime

FOTO: Max Suharev

Två samfällighetsföreningar, Strömholm-Grannäs och Sjulnäs-Grannäs, vädjar om kommunens hjälp med vinterväghållning. Detta eftersom Trafikverkets upphandling av snöröjning innebär att enskilda vägar inte kommer att plogas som tidigare.

”Det är mycket olyckligt att Trafikverket ställer krav på sina entreprenörer som omöjliggör köp av entreprenad för vägsamfälligheter…”, säger kommunens samhällsbyggnadschef Emil Sundström i ett skriftligt svar, och lovar att ta upp frågan med Trafikverket.

I en skrivelse till kommunen ställer samfällighetsföreningarna frågan om hur service så som räddningstjänst, ambulans, hemtjänst, post, renhållning och polis ska kunna upprätthållas till de hushåll som nu mister snöröjningen.

”Då vi i vår del av kommunen saknar entreprenörer i närområdet står vi inför ett dilemma.”, sägs i skrivelsen.

Samfällighetsföreningarna uttrycker en förhoppning om att kommunen kan göra en central upphandling, och att kommunen återinför möjligheten att söka bidrag för vinterväghållning, för att täcka de höjda omkostnader som Trafikverkets nya upphandling medför.

Samhällsbyggnadschefen konstaterar i sitt svar att räddningstjänst och ambulans ska lösa sina uppdrag oavsett framkomlighet, men om vägen inte är framkomlig kan insatsen fördröjas. När det gäller hemtjänst och renhållning är det köparens ansvar att vägen är farbar.

I svaret sägs också att kommunen inte bör göra en upphandling för enskilda vägar som inte längre kan köpa tjänst av Svevias entreprenör. ”En sådan upphandling ligger lite utanför det kommunala ansvaret och hamnar också i en gråzon i lagen om offentlig upphandling…”

Samhällsbyggnadschefen anser att kommunens roll i denna fråga är att påtala för Trafikverket hur deras beslut påverkar boende i extrem glesbygd med långa avstånd och få entreprenörer, och lovar också att detta ska ske.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x