
En av årets gäster vid Bok och Vandring i Jäckvik var Svetlana Aleksijevitj från Belarus. Hon lever nu i Berlin i exil. Tolk under samtalet var Christina Johannesson, som jobbar på UD med att stötta Belarus demokratiska krafter i exil. FOTO: Johan Fjellström
Bilder. Böcker. Växter. Språk. Vandring. Bad. Och framför allt massor av samtal och möten mellan människor. Bok och Vandring i Jäckvik erbjuder det mesta av det bästa, och årets upplaga av arrangemanget var inget undantag.
– Det här måste vara världens gulligaste litteraturfestival, bedömde Johan Öberg, litteraturvetare och tidigare kulturråd i Moskva, som samtalade med författaren Svetlana Aleksijevitj. Ett samtal om vad människan är, om krigets fasor och om det blod som flyter, om den skönhet som alltid finns närvarande och om det som är vår historia.

Först ut på scenen vid årets Bok & Vandring i Jäckvik var Åsa Jonsson, influencer, beteendevetare och hundägare. En stor del av sitt föredrag ägnade hon åt betydelsen av och kärleken till hundarna. Just nu består hennes flock av en flatcoated retriver, Nemo, och en labrador, Herman.
Ett av årets teman var djur, och visst fick djuren utrymme i programmet, inte bara i Åsa Jonssons berättelse. Vissa av djuren, exempelvis bävern och björnen, deltog i form av bilder och film. Andra, så som exempelvis ledarhunden Majsan, tog själva plats på scenen. Hennes förare Tilda Ståhl-Persson berättade om sitt liv med ledarhund, och gav tips på hur man kan göra när man möter ett ledarhundsekipage, för att underlätta för både hunden och föraren. Hennes viktigaste råd var att man alltid ska prata med föraren, inte med hunden.
– Hunden jobbar för att jag ska kunna förflytta mig säkert från punkt A till punkt B. Om hon blir störd kan det bli livsfarligt för oss. Och hunden behöver inte er hjälp, om det är någon som behöver hjälp så är det föraren, men fråga alltid först, innan ni försöker hjälpa oss, var hennes viktigaste råd.

Författaren Fredrik Sjöberg har skrivit en bok om Bruno Liljefors, Sveriges mest kände konstnär när det gäller djur- och naturmotiv. Fredrik Sjöberg berättade också om en annan bok han skrivit, Fjärilarnas skärgård. FOTO: Johan Fjellström
Liksom tidigare år lyfts många frågor och tankar om diktaturer och den kamp för det fria ordet som förs på olika sätt. Flera författare och poeter i exil deltog i samtalen under helgen. Under rubriken ”Europeisk existens” medverkade den belarusiska poeten Julia Cimafiejeva med nyligen översatta dikter. I ett annat samtal på scenen presenterades boken Segertorget, skriven av Alhierd Bacharevič och översatt av Stefan Eriksson.

Sångerskan och skådespelerskan Kayode ”Kayo” Shekoni (till höger i bild) fick snabbt igång publiken i en kort allsång inför samtalet på scenen med Kristina Henschen (till vänster). FOTO: Johan Fjellström
Naturen och miljön i och runt Jäckvik inbjuder till längre och kortare vandringar. Här finns också mycket att upptäcka och lära sig, till exempel växtnamn. Lingvisten Deborah Aleia Aldana Shelton har fascinerats av de pitesamiska växtnamnen, och hon berättade om sitt arbete med en dokumentation av pitesamiska växtnamn.
Intresset för de längre vandringarna, inte minst lördagskvällens tur upp på Stiehpaltjåhkkå 686 m ö.h. var som vanligt stort. Lördagskvällen bjöd på ett extra litet äventyr när bussen som skulle köra vandrarna tillbaka från polcirkeln gick sönder.
– Man kan se det som en slags beredskapsövning, och det bästa av allt var att det löste sig snabbt tack vare hjälpsamma människor som mitt i natten ställde upp och körde med sina egna bilar och hämtade vandrarna, säger Maria Söderberg, arrangör av Bok & Vandring i Jäckvik.
För de som var kvar i Jäckvik och ville lyssna på Eva Dahlmans föredrag om Kvinnor bakom kameran under åren 1848-1968, blev kvällens strömavbrott en påminnelse om att de bilder vi numera lagrar i moln och datorer snabbt kan bli oåtkomliga.

Åke Lundgren, författare och tidigare journalist på Norrans lokalredaktion i Malå, berättade om hur han följt Christina Catharina Larsdotters liv och öde. I boken ”Sápmis jättinna” berättas sanningen om Långa Lappflickan.
Listan på medverkande är naturligtvis betydligt längre än vad som här angivits. Samtalen, både de som förs på scenen och de som uppstår i möten utanför scenen, är svåra att återge på ett kortfattat sätt. Bok och Vandring i Jäckvik är ett arrangemang som man bör uppleva, inte bara läsa om. Det är förstås för sent för i år. Men nästa år, 16-19 juli, kommer en ny chans, så boka in de datumen redan nu. Då är det dags för Bok & Vandring i Jäckvik 2026. Ett av två teman är redan fastställt: fisk.
Här finns ett litet urval av de bilder som Johan Fjellström tagit under helgen, i tre olika bildspel:
FOTO: Johan Fjellström
FOTO: Johan Fjellström
FOTO: Johan Fjellström