Silvermuseet medverkar i podden ”Folkets Historia” med Anders Lundin. Den 16 april sänds avsnittet där museets chef Malin Brännström och Jonas Monie Nordin, professor vid Lunds universitet, ska prata om silvergruvan i Nasafjäll och samernas liv under stormaktstiden.
– Vi är jätteglada att vi kan göra det här. Det finns en stor okunskap om norra Sveriges historia, och vi behöver kanaler för att nå ut med vår kunskap, säger Malin Brännström.
Anders Lundin är programledare för podden. I ett pressmeddelande säger han att podden vill spegla människor som levt och verkat i norra Sverige, och undersöka hur de påverkar vår samtid och framtid.
– Norrbotten och Västerbotten täcker nästan 40 procent av Sveriges yta. Denna enorma yta är sprängfull av historier som vi tillsammans med historiker, forskare och skådespelare från regionen vill dela, säger han i pressmeddelandet.
Arjeplog tog plats redan i poddens allra första avsnitt, publicerat den 14 februari 2024. Då berättades historien om samen Lars Nilsson som dömdes till döden för trolldom och avgudadyrkan och brändes på bål i Arjeplog. Det avsnittet gjordes i samarbete med Nordiska museet.
Den här gången kommer tre avsnitt från Norrbotten, i samarbete med Ájtte, Silvermuseet och Norrbottens museum.
Nils Harnesk är avdelningschef och arkeolog på Norrbottens museum, och han menar att behovet att nå ut med norra Sveriges historia är stort. Inte minst efter den omdiskuterade SVT-produktionen ”Historien om Sverige”.
– Vi är glada över att tillsammans kunna förmedla spännande och viktiga berättelser från vår historia – berättelser som också hör hemma i historien om Sverige, säger han i pressmeddelandet.
Först ut är Ájtte. I det avsnittet, som publiceras den 12 februari, pratar Anders Lundin med Elina Kuhmunen om hur vardagen kunde te sig i en tid när kunskap om naturens villkor var en förutsättning för att överleva.
I avsnittet från Norrbottens museum, som släpps den 26 februari, ska arkeologen Carina Bennerhag berätta om tidig järnframställning i norra Sverige.
Silvermuseets chef Malin Brännström kommer att medverka i podden Folkets Historia. Ämnet är Nasafjäll och samernas situation under stormaktstiden. FOTO/ARKIVBILD: Silvermuseet
Den 16 april är det så dags för Silvermuseet. Titeln på avsnittet är Flykten från Nasafjäll och i en dramatisering skildras umesamen Sjuls flykt från silvergruvan.
– Berättelsen om Sjul är en dramatisering och en påhittad historia, men vi vet att det fanns samer som flydde. Vi kommer att prata både med och mot den här historien, och försöka nyansera bilden med de fakta vi har. Man kanske inte ska fastna i berättelserna om bestraffningar, det finns mer än så, säger Malin Brännström.
Poddavsnittten publiceras på samtliga poddplattformar. Sparbanken Nord har gått in med finansiering till poddsatsningen.
– Norrbottens historia är en levande berättelse om styrka, uthållighet och innovation som har haft stor betydelse både för oss som bor här och för hela landet, säger Erika Mattsson, chef för Hållbarhet och Samhälle hos Sparbanken Nord.