Över fem meter hög och flera ton tung. Uppmärksamheten har varit stor, och i det här vädret lär Sveriges största snögubbe stå stadigt. FOTO: William Lundin

Över fem meter hög, bestående av uppskattningsvis runt 40 till 50 kubikmeter snö står den där på William Lundins tomt i Arvidsjaur, Sveriges förmodligen allra största snögubbe.

– Vi har inte mätt exakt höjd, men vi vet att den är över fem meter. Jag är ganska säker på att det är den största snögubben i Sverige just nu, säger William Lundin, som tillsammans med kompisarna Isak Nilsson och Leo Juliusson står bakom skapelsen.

 

Isak Nilsson, William Lundin och Leo Juliusson är gänget som byggt Sveriges förmodligen största snögubbe. Den står på Villavägen i Arvidsjaur och har blivit ett uppskattat fotomotiv hos både ortsbor och besökare. FOTO: William Lundin

Det är inte första gången de tre vännerna bygger en stor snögubbe. Både 2021 och 2023 byggde de snögubbar. Men den här är den hittills största, och definitivt den som fått mest uppmärksamhet. William Lundin har pratat med många journalister de senaste dagarna, och både han och snögubben är rikskändisar.

– Det började med att jag fick ett sms från Aftonbladet som ville att jag skulle höra av mig. Någon, jag vet fortfarande inte vem, hade tipsat dem om vår snögubbe. Sen har det varit fullt upp, säger han och skrattar.

Många vill se och fotografera snögubben i verkligheten, och trafiken förbi både Williams föräldrahem på Orienterarstigen och hans eget nyinköpta hus på Villavägen har varit intensiv.

– Jag har inte bytt adress ännu, så den som söker på mitt namn på nätet tror att snögubben står hos mina föräldrar. Sen är ju Villavägen Arvidsjaurs längsta gata, så det kan ju ta en liten stund innan man hittar den. Men när man är på rätt väg är det svårt att missa den, säger William.

Rune Eklund är en av alla de som imponerats av den enorma snögubben i Arvidsjaur. FOTO: Gullan Bäck

Bygget av snögubben tog fyra dagar. Långa dagar. Och snön på den egna tomten räckte inte på långa vägar.

– Jag var uppe vid åtta på morgonen, och slutade kanske vid tio på kvällen. Vi hämtade snö både på grannarnas tomter och ur kommunens snöhögar. Vi vet inte exakt hur mycket snö vi har använt, men om vi har räknat rätt så är det runt fyrtio-femtio kubikmeter, berättar William Lundin.

På frågan om han tror att det nu kommer att bli fler stora snögubbar och en tävling om vem som bygger störst svarar han ja.

– Vi har pratat om att det kan bli så, och ja, vi får väl försöka höja ribban lite till nästa gång i så fall, säger han.

Men – för den som nu eventuellt vill ge sig in i en sådan tävling finns ett par regler att förhålla sig till. Först och främst ska en snögubbe bestå av snö. Rakt igenom. Inga höbalar eller liknande.

– Sen ska den byggas med kulor, tydliga kulor. En snögubbe ska inte se ut som en pyramid, även om det är mycket lättare att bygga den så, menar William Lundin.

Hur länge snögubben står kvar är svårt att beräkna. Men med tanke på omfånget och volymen lär det behövas åtskilliga dygn med temperaturer över nollstrecket innan den försvinner helt.

– Vi får se, jag såg i prognosen att det skulle komma plusgrader här framöver, men inte så många eller så länge. Och just nu finns ingen anledning till oro, säger William Lundin.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x