Förutsättningarna att göra om Tallbacken till seniorboende med gemensamma ytor för aktiviteter och möten ska utredas. En av frågorna man behöver titta på är hur det kommer att påverka vakansgraden i det befintliga lägenhetsbeståndet hos stiftelsen Arjeploghus.
I dagsläget finns ingen ledig lägenhet att hyra hos stiftelsen förrän i april nästa år, och 2024 ser ut att bli stiftelsens bästa år sedan 2015.
– Trots det så har vi en hyresförlust på runt 400 000 kronor i år. Vi har en väldigt varierande vakansgrad, och i våras hade vi 14 tomma lägenheter. Sett över året har vi för många lägenheter, samtidigt som vi har en minskande befolkning. Men det är stor efterfrågan på lägenheter i de seniorområden vi har, berättade Ludvig Viklund, ställföreträdande funktionär hos stiftelsen Arjeploghus, vid torsdagskvällens medborgardialog.
Kommunchef Anna Kaltenegger inledde med lite historik kring boendefrågan.
– För tio år sedan, alltså 2014, tillsattes en styrgrupp som skulle titta på framtidens äldreboende. Då hade vi Vauka, Tallbacken, Facklan och Norrskenet. Idag har vi ett särskilt boende, Björkbacken, med 42 boende och 6 korttidsplatser, sa hon.
Så tog äldreomsorgschef Bitte Westerlund vid, och förklarade vad ett seniorboende innebär.
– Där ingår inte mat, service, omvårdnad eller sjukvård, och det krävs inget biståndsbeslut för att bo i ett seniorboende. Det är helt enkelt bara ett boende för en åldersgrupp.
Hon berättade också att många bor hemma längre, och att behovet av hemtjänst därför ökar.
– Vi är landets fjärde största kommun till ytan, och det innebär långa avstånd. I städerna går hemtjänstpersonal från port till port, här kan en anställd köra upp emot femtio mil på en dag.
Det här är också ett av argumenten för ett seniorboende på Tallbacken.
– Om fler flyttar in till samhället och Tallbacken blir det mindre bilkörning och därmed billigare hemtjänst, sa Henry Labba, ordförande för PRO.
Ludvig Viklund berättade att stiftelsen idag har totalt 45 lägenheter avsedda för seniorer, från 65 år och uppåt. Han försökte sig också på att räkna ut vad som är ett bra läge.
– Jag får ofta frågan ”har du någon lägenhet i ett bra läge”. Men vad är ett bra läge? Någon vill bo nära skogen för att se fåglar och ekorrar. Någon vill bo nära vattnet. Någon annan vill ha bilväg precis utanför för att få lite liv och rörelse. Det är jättesvårt att veta vad som är ett bra läge, men Hamngatan är i alla fall det populäraste stället, där får man räkna med minst fem år i kö.
Han flaggade också för att det krävs omfattande renoveringar om lägenheterna i Tallbacken ska hyras ut i stiftelsens regi.
– Jag har hört folk säga att lägenheterna där är så fina och det skulle inte behöva kosta så mycket att fixa. Men jag vet också att när jag står där med en blivande hyresgäst så vill dom ha omtapetserat, nya golv och renoverat badrum om dom ska flytta in. Så är det, fräscha lägenheter vill alla ha, konstaterade han.
Emil Sundström, samhällsbyggnadschef, berättade att man dels jobbar med en ny detaljplan för fastigheten, och att man tittar på olika alternativ för att dela upp Vaukagården och Tallbacken till två fastigheter.
– Varför tar allt så lång tid, var en av frågorna från åhörarna.
– Vi behöver tid. Om vi gör allt på samma gång blir det pannkaka. Vi behöver göra allt stegvis, det är många frågor som behöver besvaras innan vi vet vad som är bäst att göra, svarade kommunalrådet Isak Utsi.