Efter bristande underhåll och vattenskador blir kostnaden för reparation hög. Nu väntar rivning av sporthallen i Laisvall.

Nu ser dagarna ut att vara räknade för sporthallen i Laisvall. Kommunstyrelsen har gett fastighetschefen i uppdrag att försöka komma överens med försäkringsbolaget om rivning istället för reparation efter de vattenskador som inträffade i början av detta år.

– Jag kan förstå dem, men det är väldigt synd, sporthallen används mycket, säger Markus Vestin, ordförande i Laisvall Sportklubb.

Framtiden för sporthallen i Laisvall har varit oviss under flera år, och byggnaden har inte underhållits. Försäljning har diskuterats men inte genomförts. Kommunen, som äger byggnaden, har erbjudit Laisvall Sportklubb att ta över sporthallen, men föreningen har inte de ekonomiska förutsättningar som krävs för att sköta drift och underhåll.

I början av januari inträffade två vattenskador i sporthallen. En mindre i ett omklädningsrum och en större, där en brandpost frös sönder.

– Byggnaden är dåligt isolerad, och inget underhåll har gjorts på trettio år. Elementen var på, men det räckte inte till, säger Markus Vestin.

Vattenskadorna blev omfattande, och enligt en beräkning som gjorts skulle reparation av sporthallen kosta totalt över 5 miljoner kronor. Kommunens kostnad skulle enligt samma beräkning uppgå till minst 1,3 miljoner, kanske upp emot 2 miljoner kronor.

– Alternativen krymper, i det här läget är försäljning eller överlåtelse inte aktuellt, och tanken är nu att riva sporthallen, om vi kommer överens med försäkringsbolaget om det, säger Emil Sundström, kommunens samhällsbyggnadschef.

Sporthallen används fortfarande, trots vattenskadan. Men Markus Vestin tror att det är bara en tidsfråga innan själva sporthallen måste stängas även om den inte rivs.

– Det finns en unken lukt där, troligen mögel på grund av vattenskadan, så vi står nog inför ett beslut om att inte använda sporthallen mer. Men det är väldigt synd, det är många som använder sporthallen, framför allt på helgerna när det är många fritidshusägare här. Sedan har vi ett gym som används flitigt, inte minst av pensionärerna som tränar där för sin hälsa, och det vill vi gärna behålla på något vis. Att flytta gymmet till klubbstugan och bygga om den känns inte bra, det är den enda samlingslokal vi har kvar i Laisvall, och den behövs, säger han.

Markus Vestin säger också att frågan ska tas upp på ett styrelsemöte. En förhoppning han har är att kommunen kan bidra med en mindre byggnad för gymmet.

 

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x