De gillar att sticka och de trivs i Jäckvik. Kombinationen blev succé. Anna Ekman, Sofia Stenman och Ulrika Lundmark gläds åt att fler och fler kommer till deras arrangemang Stickhelg i Jäckvik.

Iden föddes under en pimpeltur. Sofia Stenman och Anna Ekman kom på att de ville dela sitt intresse för stickning med andra, och det ville dom göra i Jäckvik, där de båda tillbringar mycket tid i sina husvagnar.

– Vi trivs här och tänkte att det finns nog fler som också skulle trivas här, så vi bestämde att bjuda in till en stickhelg, säger Sofia Stenman.

Tillsammans med Ulrika Lundmark, som bor i byn, har de skapat ett evenemang som lockar fler och fler från både Norrbotten och Västerbotten. I år samlades 24 stickintresserade till träffen på Kyrkans Fjällgård i Jäckvik.

– Första året var vi nog bara sju, åtta stycken. Då hyrde vi Sjöstugan, ett mindre hus, för bara två dagar, lördag och söndag. Förra året kom fler, och i år ännu fler. Nu hyr vi hela Fjällgården och träffen börjar redan på fredagskvällen, berättar Anna Ekman.

Enkelt och trevligt för både arrangörer och deltagare är mottot.

– Vi erbjuder en plats, en tid och och en möjlighet att träffas, sticka och umgås. Vi har inget program och vi erbjuder ingen mat, det får var och en ordna själv. Vi gör det här för att vi vill träffas och sticka tillsammans. Vi vill vara med i arrangemanget, inte komma hit och bara jobba, säger Sofia Stenman.

Halvvanten Rallarros, designad av Anna Ekman. Ett av de mönster som deltagarna vid årets stickhelg i Jäckvik kunde ta del av. FOTO: Anna Ekman

Men en hel del jobb har arrangörerna förstås lagt ner inför träffen. Inte minst när det gäller att hitta sponsorer och lotterivinster.

– Vi hade både ett fantastiskt prisbord och goodiebags. Deltagarna blir överraskade när de ser vad de får med sig hem, det är roligt, säger Sofia Stenman.

Till stickhelgen i Jäckvik kan både nybörjare och erfarna stickare komma.

– Vi hjälps åt, vi tipsar varandra om garn och mönster och vi delar med oss av vår kunskap, säger Anna Ekman.

Spetsmönster i härliga färger. Jeanette Ranfjäll och Emma Eriksson brukar träffas och sticka tillsammans. I Jäckvik fick de möjilghet att umgås med fler stickintresserade, samtidigt som de började fundera på att åka till Skottland och sticka nästa år.

Från Arjeplog kom Emma Eriksson och Jeanette Ranfjäll. Ingen av dem är nybörjare, och mellan stickvarven föds en idé om att göra en stickresa till Skottland nästa år. Och förstås vara med på stickhelg i Jäckvik igen.

– Det är ju jättekul att sticka! Vi brukar träffas hemma hos varandra och sticka tillsammans, det är ett bra sätt att umgås och man känner sig inte så onyttig. Men när jag stickar svårare mönster är jag helst ensam, då är det svårt att både sticka och vara social samtidigt,  säger Jeanette Ranfjäll.

Emma Eriksson deltar i Stickhelg i Jäckvik för andra gången.

– Jag såg ett inlägg om det här på Facebook, och tänkte att det lät kul, och alltid är det ju någon jag känner som ska dit, så jag anmälde mig. Det var ingen här som jag kände, men jag blev inte besviken. Det är enkelt att umgås och lära känna nya människor när man samlas så här kring ett gemensamt intresse, säger hon.

Ungefär så nära lokalproducerat man kan komma. Lotta Lundmark säljer garn hon färgat själv. Ullen kommer från fårgårdar i Piteå.

Garn av alla de slag är förstås en oändlig källa till samtal i en grupp med stort stickintresse. Redan första året hade arrangörerna med sig garn till försäljning från garnbutik. I år finns ett större sortiment än tidigare, samt garnbutikens ägare, Lotta Lundmark, också på plats. Bland hennes garner finns ullgarn från gårdar i Piteå, färgat för hand i vatten från Lilla Luleälven.

– Vi har stuga där, och jag har märkt att det oklorerade vattnet gör garnet mjukare och färgerna finare, berättar hon.

Ulrika Lundmark designar och skapar gärna egna mönster. Vid årets stickhelg i Jäckvik bjöd hon deltagarna på mönster till sockan Arjeplog goWild.

För Ulrika Lundmark, som i sociala media presenterar sig med namnet @pieljestickan, är det en självklarhet att vara med när det ordnas stickhelg i Jäckvik.

– Jag har följt med på älgjakt sedan jag var 14 år, och jagat själv sedan jag var 18. Men jämfört med det här är älgjakten ingenting, säger hon och skrattar.

Men det ena behöver ju inte nödvändigtvis utesluta det andra. Datumen för nästa års stickhelg är redan fastställda till 15-17 augusti, i god tid före älgjaktstarten.

– De som har varit med vill komma tillbaka, och vi tror att det finns fler som vill komma hit för att umgås och sticka tillsammans i den här härliga miljön, säger Sofia Stenman.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x