I byn Aspnäs, mitt mellan Arjeplog och Jäckvik, kommer elbilsägare att kunna tanka sina bilar.

En snabbladdningsplats för elbilar byggs nu i Aspnäs, mellan Arjeplog och Jäckvik.

– Jag har tittat på trafikmängden på väg 95, och med tanke på att antalet elbilar ökar ville jag ta tillfället i akt, säger Fredrik Rosenkrantz, som med sitt företag FTR Service AB står bakom etableringen.

I byn Aspnäs sker nu etablering av sex stycken laddpunkter för snabbladdning av elbilar.

Idag finns laddstationer i Arjeplog och Jäckvik. Via Trafikverket finns investeringsstöd att få för laddstationer i en satsning som ska ge ”…en grundläggande tillgång till laddinfrastruktur i hela landet.”  Stödet gäller investeringskostnader upp till 100 procent, och enbart för vissa platser ”…i anslutning till större vägar som saknar snabbladdare och där sådan infrastruktur annars inte byggs ut.”  Enligt information på Trafikverkets hemsida är Aspnäs en av de platser i Arjeplogs kommun som beviljats detta stöd. Andra aktuella platser i Arjeplog, så kallade vita sträckor, är vid väg 95 mellan Polcirkeln och Merkenes, samt vid väg 625 mellan Adolfström och Laisvall.

I sitt företag arbetar Fredrik Rosenkrantz bland annat med etablering av laddstationer. Laddstationen i Aspnäs blir den första han bygger åt sitt eget företag.

 

– Jag har släkt, farmor och farfar, i Aspnäs, så det var naturligt att satsa där, säger Fredrik Rosenkrantz, som bor i Stockholm. Det är en bra placering, precis intill väg 95, och högspänningslinjen går precis vid vägkanten. Anslutning till elnätet är viktigt.

Laddpunkterna kommer att kunna ge 350 kw, och stationen är utformad så att man inte behöver koppla lös husvagnen för att tanka el. Betalning kommer att kunna ske via app eller vanligt betalkort.

– Förhoppningen är att den ska vara klar att tas i bruk i oktober, men mer rimligt är nog att den är klar i november, säger Fredrik Rosenkrantz.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x