Färger, former, rytm och rörelse fyller rummet. Kajsa Zetterquist väljer bland konstverken inför minnesutställningen för Per Adde (1926-2020).

Under hösten fyller minnesutställningen Fjellet tegnet seg mot himmelen hela galleri Adde Zetterquist, som en hyllning till konstnären Per Adde (1926-2020).

Här visas konst skapad under sju decennier, och flera av målningarna har aldrig tidigare visats offentligt.

I det som vanligtvis är gästgalleri finns ett urval av Per Addes tidiga verk. I utställningen finns målningar från sju decennier. – Man blir berörd, att arbeta med en sådan här utställning är väldigt känslofyllt, säger intendent Anja Kath Lande.

Runt väggarna inne i galleriet står ett hundratal av Per Addes konstverk, målade från 1950-talet och fram till hans död 2020.

– Han målade hela tiden och han tyckte att han hade för lite tid, han var så expressiv och hade så mycket att ge, sa livskamraten Kajsa Zetterquist, när hon tillsammans med intendent Anja Kath Lande arbetade med att välja ut och placera konstverken som ska visas i minnesutställningen.

– Det är svårt att välja bort, här handlar det verkligen om ”kill your darlings”, konstaterar hon.

 

I vanliga fall ger galleri Adde Zetterquist plats för tre konstnärer, Per Adde, Kajsa Zetterquist och en gästutställare. Men under minnesutställningen, som pågår mellan 31 augusti och 17 november, får Per Addes konst ta upp hela gallerilokalen, och besökaren kan följa hans resa och utveckling som konstnär under sjuttio år.

– Det är stort och ansvarsfullt att få presentera någons liv på det här sättet. Här kan man verkligen se vilken väg han har gått, säger Anja Kath Lande.

Per Adde (1926-1920) i sin atelje hemma i Graddis, vid Erik Larsa tjänna. ARKIVBILD/FOTO: Peder Lundkvist

Per Adde kom till Arjeplog 1950, efter några somrars strapatsfylld paddling upp genom landet. Han tillbringade ett antal år i Arjeplogs fjällvärld, där han fick nära kontakt med människor som levde och vistades i området, och stor insikt i rennäringens utmaningar. Sedan slog han sig ner på norska sidan av gränsen, vid Erik Larsa-tjärnen.

Här levde han tillsammans med livskamraten Kajsa Zetterquist, även hon konstnär, i drygt femtio år. Vid sidan av det egna skapandet hemma i sina ateljeér, var paret engagerade i flera stora samhällsfrågor, bland annat Alta-konflikten och den planerade kraftutbyggnaden på Saltfjellet. Per Adde förde samernas talan gentemot myndigheterna i frågan om Saltfjellet.

Den första minnesutställningen för Per Adde hölls i Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal, med vernissage den 17 juni ifjol. Där visades 62 målningar. Därefter visades 43 av Per Addes målningar i en minnesutställning i Karasjok. Vernissage i Karasjok hölls den 6 februari.

– Utställningen har vandrat långt, men nu har den kommit hem, och vi har tagit hit målningar från hans ateljé som aldrig visats förut, berättar Kajsa Zetterquist, samtidigt som hon försöker välja och sortera bland de över 100 målningar som finns tillgängliga inför den här minnesutställningen.

Vernissagens öppningstal hålls av Kajsa Zetterquist. Under eftermiddagen hålls en konsert i galleriet, med Georg Buljo og Ole Jørn Myklebust. Utställningen finns kvar till den 17 november, och innehåller ett antal konstverk som är till salu.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x