Landsförrädare, genusskadad äcklig kommunist och vänsterhora. Det är några exempel på vad Helene Lindberg, rektor för grundskolan i Arjeplog, kallats i debatten kring årets skolavslutning i Arjeplog.
Debatten har stillat sig och de nattliga telefonsamtalen har upphört, men tre polisutredningar pågår och frågan gnager fortfarande i rektorn Helene Lindberg:
– Är det värt det här, är mitt jobb verkligen värt det här?
En debatt fylld av hat, desinformation och hot mot rektorn Helene Lindberg och utbildningschef Fredrik Westerlund tog fart inför årets skolavslutning. Det började med att elever och föräldrar protesterade mot beslutet att alla klasser utom nian firar skolavslutning i skolan.
Det var 2022 som den här ordningen infördes. Klasserna 1-8 har sin skolavslutning i klassrum och på skolgården, dit släkt och vänner är välkomna. Efter detta firande tågar niorna till kyrkan där deras skolavslutning firas. Alla elever som vill är välkomna att gå med i tåget.
– Första året var det en del debatt kring beslutet, men förra året var det ingen debatt alls, och vi var inte beredda på att ett gammalt beslut skulle ta såna här proportioner, säger Fredrik Westerlund.
Till att börja med fördes debatten på lokal nivå, men via TV, tidningar och framför allt sociala media togs frågan ett steg längre.
– Jag är stolt över att vår skola har barn och ungdomar som står upp för sin sak, kan formulera sig och är beredda att ta en diskussion. Sen fick frågan tyvärr ett eget liv i sociala medier. Det uppstod en svans, och ju längre bort från huvudet den svansen befinner sig, desto grövre påståenden och osanningar sprider den, säger Fredrik Westerlund.
Både Helene Lindberg och Fredrik Westerlund har utsatts för personliga trakasserier, och med anledning av detta har tre polisanmälningar gjorts.
– Det har varit fasansfullt. Man får naturligtvis tycka vad man vill om ett beslut, och jag är väl medveten om att jag aldrig kan göra 250 elever, 40 lärare och fem-sexhundra vårdnadshavare nöjda, men det här har passerat alla rimliga gränser, säger Helene Lindberg.
Hon berättar om upprepade nattliga påringningar på hennes privata telefon, natt efter natt, vecka efter vecka. Ingen har gett sig till känna eller sagt något när hon svarat. Samtidigt var en nära anhörig svårt sjuk, och hon behövde därför vara kontaktbar dygnet runt.
En stor del av debatten har förts i sociala medier. Personliga påhopp finns i både öppna trådar och privata meddelanden, sms och mejl till Helene Lindberg.
– Hela min familj har farit väldigt illa av det här, säger hon.
Skolledningen har naturligtvis fått många frågor från både media och allmänhet om varför detta beslut tagits.
– Jag kan helt enkelt inte berätta allt. Det jag kan säga är att det finns elever som upplever att det känns lugnare och tryggare med skolavslutning i klassrummet. Tyvärr har detta lett till att många dragit helt felaktiga slutsatser. Det är tufft att bara ta emot utan att kunna förklara, men mina läppar är och måste vara slutna, säger Helene Lindberg.
Under de veckor debatten rasade som mest fanns ingen möjlighet till paus och återhämtning för Helene Lindberg eller Fredrik Westerlund.
– Det tärde på mig. Jag gjorde en powerpointpresentation med några skärmdumpar för att visa min personal vad jag gick igenom. Men fram till fem minuter innan mötet visste jag inte om jag skulle orka visa och berätta. Efteråt kändes det bra att ha gjort det, och jag tror att det var en ögonöppnare för flera. En av männen kom fram och sa att han inte fattar att jag fixar sånt här, berättar Helene Lindberg.
– När ens telefon ringer dygnet runt, när inkorgen fylls av mejl med våldsamma formuleringar och man inte bara får vara pappa och gå med sina barn på Coop utan att mötas av frågor och kommentarer, då blir vardagen tuff. Lyfter man blicken högre ser man att någon som med hot om våld försöker påverka beslutsfattare även hotar vår demokrati. För mig har det varit ett stort stöd att kommunen har en säkerhetssamordnare som vet hur man hanterar sådant här, säger Fredrik Westerlund.
Säkerhetssamordnaren är Sandra Ylinenpää. Hon har följt händelseutvecklingen på nära håll, hållit kontakt med SÄPO och samlat in allt material hon hittat i bland annat sociala medier.
– Vi ska vara extra uppmärksamma när det gäller trollverksamhet, och i det här fallet var händelseutvecklingen tydlig. Det här händer varje år och drabbar olika kommuner. Debatten kan handla om exempelvis att man inte längre får sjunga en viss sång på skolavslutningen, eller som här att man inte längre går till kyrkan, och orsaken uppges vara invandring. Grupperingarna som driver på debatten använder sig i många delar av ren desinformation, och de är inte intresserade eller mottagliga för fakta. I princip är det enda man kan göra att försöka rida ut stormen, säger hon.
Sandra Ylinenpää har gett råd och stöd till både Helene Lindberg och Fredrik Westerlund.
– Sociala medier och anonymitet är en grogrund för att en sådan här debatt ska eskalera, och den som utsätts är maktlös. Vi har försökt stilla debatten, vi har försökt hålla oss på lokal nivå och vi har försökt att inte ge mer bränsle till den eld och debatt som drivits på en nationell nivå. Oftast brinner sådana här eldar väldigt intensivt under en kortare period. Sedan går aktörerna vidare och hittar en ny arena för att sprida sitt budskap, hota, skrämma och göra livet obehagligt för andra människor.
Helene Lindberg är tillbaka på sitt jobb efter semestern med, som hon själv beskriver det, en avvaktande känsla.
– Jag har ställt mig frågan ”är det värt det?”. Och mitt svar är att jag vill att det ska vara värt det. Jag vill det. Jag tycker om mitt jobb, jag vill jobba för och tillsammans med elever och personal för att vår skola Silverskolan ska vara en trivsam, trygg och inspirerande arbetsplats för oss alla. Jag vill känna glädje och stolthet över det jag gör. Men jag vill inte bli ihågkommen som ”hon som förstörde våra skolavslutningar”.