The Gift – Gåvan. Det är titeln på en dokumentärfilm om den gåva som Leif och Isabelle Lundberg gav Daniel Barruk. Med den gåvan – renar och ett renmärke – förverkligades Daniel Barruks dröm om att bli renskötare.
Filmen är en av tolv som skapas och visas i en internationell satsning på berättelser som lyfter de goda exemplen.
– Vi matas med krig, mord, våld och elände i tv och tidningar. Men det är inte en reflektion av allt som sker i vår värld, och det är viktigt att lyfta även de goda exemplen, menar Mattias Olsson, Campfire Stories.
Mattias Olsson är grundaren av Campfire Stories, en hemsida och en plattform för filmer som fokuserar på just de goda exemplen.
– Vi har alltid delat berättelser med varandra, suttit runt lägerelden och pratat. Berättelserna vi delar med varandra påverkar oss, och jag tror det finns en stor potential i att berätta om de goda exemplen. De har en viss självuppfyllande kraft, säger Mattias Olsson.
Det var hösten 2023 som Mattias Olsson bjöds in till Ljusglimt, den filmfestival som Naturskyddsföreningen i Arjeplog anordnar, för att visa sin film Avtryck. Då fick han höra talas om den gåva Leif och Isabelle Lundberg gav Daniel Barruk.
– Å ena sidan en ung person som drömt hela sitt liv om att bli renskötare. Å andra sidan ett par utan egna barn, med en önskan om att renskötseln skulle leva vidare. Deras idé om att bara ge bort allt som gåva till någon de knappt känner går på tvärs mot samhällets normer när det gäller pengar. Men det är inspirerande. Det jag inte visste när jag gjorde filmen var att umesamiska var språket i den sameby Daniel kom till. I samebyn hade språket i princip dött ut, men Daniel är en av de som pratar just umesamiskan, så han kom med en gåva till byn. Det är så gåvoekonomi fungerar, säger Mattias Olsson.
Mattias Olsson har själv valt att finansiera sina filmer med gåvoekonomi. Han publicerar sina filmer utan betalväggar och reklam, och tittaren får själv välja om och i så fall hur mycket man vill betala för att se filmerna.
– Filmerna är min gåva till tittaren, och jag är öppen för att ta emot gåvor från tittaren, säger han.
The Gift, som är cirka 20 minuter lång, ingår i satsningen Something beautiful for the world, ett samarbete mellan filmbolag i Sverige, Nya Zeeland och Sydafrika.
– Under året publicerar vi totalt tolv filmer i det här samarbetet, en varje månad, och The Gift, som har premiär den 31 augusti, blir ett av de svenska bidragen, berättar Mattias Olsson.
Länk till filmen kommer att finnas på Arjeplognytt från och med lördag 31 augusti.