Intresset för och antalet deltagare i Arctic Circle Race ökar. Här en bild från starten 2023. FOTO: Maria Söderberg

Årets Arctic Circle Race i Arjeplogsfjällen har 352 anmälda. Loppet som går mellan Guijaure och Polcirkeln startade 2017 med sextio löpare. Sedan dess har antalet deltagare ökat rejält och majoriteten som springer är damer.

– De verkar helt enkelt vara mer våghalsiga och duktiga på att ge sig ut på ett äventyr, säger tävlingsledaren Alexander Söderström vid Experience Arjeplog.

Fjolårsvinnaren i herrarnas lopp Anton Hallor kommer inte i år. Även tvåan Magnus Ranberg, Arjeplog, uteblir.

– Det är verkligen ett jättebra lopp, hälsar han, men just i år kan jag inte delta.

Anders Lindberg, Kåge, har ofta placerat sig högt i resultatlistan. Blir det i år han toppar den? FOTO: Maria Söderberg

Är det nu Anders Lindberg, Kåge, som i många år har haft en framskjuten placering, ska komma först i mål? Han blev trea 2023 med tiden 1:35:52.

– Jo, nog går jag för vinst alltid! Men krasst sett så är jag nog nöjd om jag kommer bland de tio första, säger han. Det blev mycket skidor förra vintern och i sommar har jag mest tränat rullskidor inför Vasaloppet. Är även några kilo tyngre vilket inte gagnar löpningen.

Taggade för ett nytt lopp i Arjeplogsfjällen. Karolina Johansson, Johanna Strömbergsson, Pernilla Öhlund, Annelie Johansson och Sandra Lundgren. FOTO: Arctic Circle Race

Pernilla Öhlund, Älvsbyn, ska springa loppet för tredje gången. Till vardags är hon bröllopskoordinator och loppet delar hon med ett kompisgäng.

– Vi gör en hel helg i Arjeplogs kommun. Vi har testat olika lopp, men fastnat för just Arctic Circle Race. Vi gillar fjällen, det häftigt med helikopterlyftet och hotellmyset. Allt blir till en bra upplevelse.

Hennes snabbaste tid är 2:30, men i år är hon litet skadad, så hon får hålla igen litet.

Väderprognosen hotar med regn, men tävlingsledare Alexander Söderström, Experience Arjeplog, räknar med att loppet ska kunna genomföras som planerat. Till och med under pandemin kunde arrangemanget fullföljas. FOTO: Maria Söderberg

Hur blir vädret? Det är något som Alexander Söderström inte kan göra något åt. Banan är 17 km och mycket omväxlande.

– Om det är blött i terrängen kan det bli tungt, men annars är det ett väldigt roligt lopp som många uppskattar. Vi är en bra och erfaren funktionärsgrupp som ser fram emot lördagens löparfest. Och att bestämma sig sent är helt okej.

Loppet arrangeras sedan start av Experience Arjeplog och Magasin Silvervägen.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x