Att slå med lie kan man göra för att hålla ett kulturarv vid liv. Eller för att återställa och bevara ängsmarkens biologiska mångfald. Eller helt enkelt för att det är kul.
Vid Arvidsjaurs Hembygdsgård fick ett gäng intresserade lära sig grunderna i lieslåtter, och hur viktigt det är med rätt slipning och inställning av redskapet.
– Lieslåtter är en del av vår kulturhistoria, men det är också ett modernt och effektivt arbetssätt, förklarade kursledaren Jenny Nilsson.
Gammal ängsmark, villatomt, igenvuxen odlingsmark… förutsättningarna kan se olika ut, och förhållandena är inte alltid perfekta i början.
– Men lieslåtter ger belöning. Det blir bra. Det kan ta några år, men ju fler år man slår med lie, ju bättre blir resultatet, lovade Jenny Nilsson.
Den här kursen anordnades av Länsstyrelsen i samarbete med Arvidsjaurs Hembygdsförening. Samtliga kurser som Länsstyrelsen, i samarbete med olika aktörer, anordnat i sommar har varit fulltecknade, med kölista.
Flera av deltagarna i Arvidsjaur hade med sig egen lie till kursen. Efter genomgång av utrustningen kunde samtliga, inklusive undertecknad, konstatera att inställningarna var helt felaktiga och att det därmed inte finns förutsättningar att slå på rätt sätt.
– Det är så här det brukar vara, sa Jenny Nilsson leende. Väldigt mycket hänger på inställningarna, och när man vet hur dom ska vara blir det mycket lättare.
Förutom rätt inställning på orv och lieblad är förstås slipningen en grundförutsättning för lieslåtter.
Jenny Nilsson gick igenom olika slags lieblad och slipmetoder. Alla som ville fick prova på att göra en så kallad knacklie vass. Det gör man genom att slå eggen vass med hammare. Och bryna förstås.
– En knacklie ska brynas var tredje till femte minut när man slår med den, sa Jenny Nilsson.
Den i våra trakter vanligare lien, den så kallade sliplien, hålls vass genom att slipas på slipsten och sedan brynas.
– Slipstenen bör vara minst 45 centimeter i diameter när man ska slipa en lie, för att få rätt vinkel på eggen, sa Jenny Nilsson.
Med rätt inställd och slipad utrustning kunde deltagarna konstatera att det här med lieslåtter är inte så svårt som man kan tro. Däremot krävs mer träning och utbildning för slipning hos de flesta av deltagarna, och önskemål framfördes om en slipkurs vid Arvidsjaurs Hembygdsgård nästa sommar.