Isak Utsi fick stort stöd i EU-valet, men sitter kvar som kommunalråd i Arjeplog. Engagemanget för EU-frågor fortsätter dock att vara en del av hans vardag. FOTO: Privat

Med plats nummer 8 på socialdemokraternas valsedel och nästan femtontusen personkryss landade Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi på tredje ersättarplats i EU-parlamentet.

– I dagsläget påverkas inte min vardag av det, jag blir kvar som kommunalråd i Arjeplog. Men även här handlar en del av min vardag om att jobba med EU-frågor, säger han.

Det är ganska precis fyra år sedan Isak Utsi blev kommunalråd i Arjeplog. Förra sommaren fick han frågan om han kunde tänka sig att kandidera till EU-valet.

– Det är en fin fråga att få. Jag svarade att jag trivs bra som kommunalråd i Arjeplog, men visst kan jag stå på listan. Några månader senare fick jag veta att jag kom högt på listan. Det är inget man kan planera, men det är ett stort förtroende att få.

Möten med människor. Isak Utsi åkte runt på valkampanj i Norrbotten och Västerbotten. FOTO: Privat

När Isak Utsi blev kommunalråd i Arjeplog krävdes ingen valkampanj. Han fick frågan från partiets valberedning i Arjeplog och valdes in av ett enigt fullmäktige mitt under mandatperioden. Men inför årets EU-val deltog han i valkampanjen i både Norrbotten och Västerbotten.

– Det blev många mil i bil, många möten och framträdanden, mycket kaffe, korv, hamburgare och pizza, berättar han med ett skratt. Men det viktigaste är att man är ute och träffar människor, att man snappar upp vilka frågor och behov som finns. Det är också fint att lära känna partiorganisationen och träffa gräsrötterna på många olika ställen.

Torg, caféer, bygdegårdar, föreningslokaler, trappuppgångar, butiker och ladugårdar. Möten och dialoger skapas i alla miljöer. FOTO: Privat

När valdagen kom var kampanjen över. Isak Utsi kom hem till Arjeplog, lade sig i soffan och följde valresultatet på tv. Han avstod från att avsluta kampanjen med att möta väljarna vid vallokalen i Arjeplog.

– Jag hade förtidsröstat, och behövde ladda om för kommunstyrelsemötet dagen efter. Det var skönt att komma hem. Kampanjen pågick vid sidan av de uppdrag och möten jag har som kommunalråd.

Det kan tyckas som att steget är långt från lokalpolitiken i Arjeplog till den internationella politiken i EU, men Isak Utsi menar att allt hänger ihop, och att det är viktigt att ha koll på de frågor som behandlas i EU-parlamentet.

–Mer än hälften av besluten i kommunfullmäktige i Arjeplog är påverkade av EU-beslut, som sätter en ram runt vårt arbete, säger han.

Som ett exempel nämner han det fokus EU haft på klimat och skog.

– Besluten i de frågorna har betydelse för markanvändningen här i norr, och det är något som är väldigt viktigt för oss. Ett annat exempel är avloppsdirektivet. Det kan låta tråkigt och betydelselöst, men om det hade fallit fel skulle det ha blivit mycket högre taxor hos oss. Det är viktigt att vara med på spelplanen och det behövs en röst från norra Sverige och inlandet, säger Isak Utsi.

Isak Utsi menar att det är viktigt att ha koll på frågorna som behandlas i EU-parlamentet, även som lokalpolitiker. Mer än hälften av de lokala frågorna påverkas av beslut i EU. FOTO: Privat

Isak Utsi är sedan ett par år tillbaka med i ett par olika forum där EU-frågor står högst på dagordningen, bland annat sitter han med i EU-beredningen hos SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Det är en del av mitt jobb. Där representerar jag kommunerna i Norrbotten, och regionen. Vi behöver hålla koll på vad som sker och försöka påverka där vi kan, det är ingen annan som gör det åt oss.

Och hur var det då, det här med att han nu valts in som tredje ersättare för socialdemokraterna i EU-parlamentet? Finns risken/chansen att han hamnar i Bryssel eller sitter han tryggt på sin kommunalrådsstol i Arjeplog hela mandatperioden?

– Det finns inget tal om något annat än att jag ska bli kvar här. Om tre av socialdemokraternas ledamöter i EU-parlamentet kliver av, får jag frågan om jag vill ta på mig uppdraget. Ifall den dagen kommer, tar jag ställning då, säger Isak Utsi.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x