Annika Lestander, Maria Mattsson och Annica Melander träffas en gång i månaden för att prata om böcker. Bok & Vandring ger dem inspiration och möjlighet att möta författare.

Bokcirkeln började för ett år sedan som ett sätt att umgås och hålla kontakt. De senaste månaderna har den också varit en förberedelse inför årets Bok & Vandring i Jäckvik.

– När jag gick i pension ville arbetskompisarna från Hornavanskolan att vi skulle fortsätta träffas, och då kom förslaget om en bokcirkel upp, eftersom vi alla gillar att läsa böcker, berättar Annica Melander.

Bokcirkeln kom igång, och det var inte bara kollegor som ville vara med. Annika Lestander jobbar i butik, men fick en inbjudan av Maria Mattsson.

– Jag och Annika har alltid pratat böcker, oavsett om vi träffats i sporthallens café som innebandyföräldrar eller om vi träffats på hennes jobb i affären, säger Maria.

Förutom Annica Melander, Maria Mattsson och Annika Lestander deltar Lena Söderberg och Tove Andersson i bokcirkeln. Den här kvällen var de dock bortresta.

En gång i månaden träffas gänget för att äta middag tillsammans och prata om de böcker som de läst. Vilka böcker de ska läsa och prata om är ett gemensamt beslut.

En av de första böcker som gänget läste var Malin Westlings första bok Vara dig trogen.

– Den kvällen när vi skulle trättas för att prata om den boken var Malin i Arjeplog, och hon kom till vår träff. Det var väldigt kul och speciellt att ha författaren på plats, och hon uppskattade våra tankar och synpunkter, berättar Annica Melander.

Inför årets Bok & Vandring har de läst böcker av Anders Sundkvist, Lars Pettersson och Mikael Niemi. Varje bok har lämnat sina funderingar och hittills obesvarade frågor om bland annat ordval, föremål, till synes irrelevanta detaljer och förstås om karaktärer och deras handlingar.

– Det blir spännande att få lyssna till författarna, och det inspirerar verkligen till läsning. Nu har vi börjat med att läsa böckerna, ibland behöver man lyssna till författaren först för att få en ingång till boken, säger Maria Mattsson.

Länk till program för Bok & Vandring 2024 i Jäckvik finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x