Inget beslut och ingen färdig plan. Men en vilja att öppna möjligheter att använda fastigheten på olika sätt. Så beskriver kommunens fastighetschef nuläget när det gäller Vaukagården/Tallbacken.

Trygghetsboende? Biltestboende? Eller kanske något helt annat? En ansökan om bygglov för ändrad användning av fastigheten Vaukagården/Tallbacken har satt fart på diskussion och spekulation i sociala media.

– Det finns absolut ingen färdig plan eller något beslut om framtida användning. Men för att kunna göra något alls med fastigheten måste vi göra den här ansökan om ändrad användning, säger Hasse Larsson, fastighetschef hos Arjeplogs kommun.

Vaukagården och Tallbacken tömdes på boende i februari, när det nya äldreboendet Björkbacken stod klart. I fastigheten finns endast Hemtjänsten kvar med lokaler i Vaukagårdens källarplan.

Önskemål om att göra Tallbacken till ett trygghetsboende/seniorboende har förts fram vid flera tillfällen och i flera forum, av bland andra PRO Arjeplog. Vid fullmäktigesammanträdet i april hade ett fyrtiotal medlemmar i PRO samlats för att framföra budskapet.

I ansökan om bygglov beskrivs åtgärden med ”Ändrad användning av annan byggnad”. Ändringen innebär att fastigheten förändras från kommunal vårdbyggnad till byggnad för allmän uthyrning. Vidare sägs i ansökan att ”Kommunen har för avsikt att försälja hela eller del av byggnaden alt, hyra ut hela eller del av byggnaden till den privata marknaden för tillfälligt boende.”

– Som det ser ut idag kan vi inte göra något alls i lokalerna, inte ens ett trygghetsboende. Med ansökan vill vi låsa upp och skapa möjlighet att göra något. Vi kan inte bara ha huset stående tomt, det kostar pengar hela tiden, säger Hasse Larsson.

Vaukagården/Tallbacken är idag registrerad som en enda fastighet. Tanken är att dela upp huset i två fastigheter, med separata system och abonnemang för el, värme och vatten.

Hasse Larsson säger också att avsikten är att dela upp fastigheten i två delar.

– Idag är Vaukagården och Tallbacken en enda fastighet. Vi vill dela upp det här i två fastigheter, för att kunna dela upp el, värme och vattenabonnemang. Det finns ingen färdig plan för vad som ska göras, men kanske kan vi till exempel hyra ut rum tillfälligt i Vaukadelen, i avvaktan på ett beslut om vad som ska ske. Ju förr vi kan få hyresintäkter på lokalerna, ju mindre behöver kommunen betala.

En tanke som presenterats är att Hemtjänsten ska få nya lokaler i Tallbacken.

– Det resonemanget finns kvar, men vi är inte klara ännu. VI behöver titta på en kostnadsanalys och se om det här är det bästa alternativet eller om det finns andra alternativ som är bättre. Det finns ingen färdig plan och inga beslut om hur fastigheten ska användas, säger Hasse Larsson.

Kommunchef Anna Kaltenegger säger att socialchefen har ett tydligt uppdrag att utreda förutsättningarna för någon form av trygghetsboende i Arjeplog.

– Det arbetet pågår, i en grupp med representanter för äldreomsorgen, socialtjänsten, fastighet/samhällsbyggnad och stiftelsen. Man behöver titta på förutsättningar, vilken driftsform är lämplig, vem som ska driva ett sådant boende och hur bostadssituationen i samhället påverkas.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x