Mica Vesterlund, Arjeplog, fick stipendium för sin forskning kring ackjor. FOTO: Gry H. Sivertsen, Silvermuseet

För första gången på många år har ett stipendium från Doktor Wallquists minnesfond delats ut. Stipendiet gick till Mica Vesterlund, som i sin forskning undersöker ackjornas egenskaper.

– Jag är väldigt tacksam för att jag får dessa medel. För mig är det jätteviktigt att belysa forskningen i norr, säger hon i ett pressmeddelande.

Doktor Wallquists minnesfond tillkom genom en insamling i samband med hans bortgång 1985. Ändamålet är att stödja och uppmuntra enskilda, grupper eller föreningar som vill bedriva vetenskaplig forskning eller kulturaktiviteter knutna till Silvermuseets verksamhetsområden.

Årets stipendium på 12 000 kronor går alltså till Mica Vesterlund, som kommer från Jutis. Hon har för avsikt att använda pengarna till 14C-analyser för att åldersbestämma ackjor. Den här forskningen gör hon under arbetet med sin master inom laborativ arkeologi.

– Bland annat ser jag på ackjornas egenskaper, hur de har tillpassats en nomadisk livsstil i ett kargt och kallt klimat, säger Mica Vesterlund i pressmeddelandet.

Stipendiet delades ut av museichef Malin Brännström i samband med öppnandet av Doktorsgården.

Stiftelsen Silvermuseet beslutar om stipendiemedlen, som kommer att delas ut årligen. Ansökningar ska lämnas in före den sista mars för att tas upp av stiftelsens styrelsemöte under våren.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x