I skrivandet finns friheten. Aino Johansson låter karaktärerna i boken faller VI faller DU ta ut svängarna rejält och visa hur svårt det kan vara att leva i en relation. Eller utanför.

Under arbetsdagen styrs Aino Johanssons tillvaro av ramar, rutiner och paragrafer. I skrivandet däremot, kan vad som helst hända. Karaktärerna kan leva sina egna liv, utan tanke på konsekvenserna.

– Det är skönt att kliva ur verkligheten ibland, och jag tycker det är otroligt roligt att skriva, säger Aino Johansson, författare till boken faller VI faller DU.

Aino Johansson är uppväxt i Arjeplog. Stora delar av sin barndom, och de delar av sitt vuxenliv när möjlighet har getts, har hon tillbringat i Bergnäsudden söder om Arjeplog, där hennes pappa har sitt barndomshem. Bergnäsudden är också den plats där hon helst av allt skriver på sina böcker.

– Jag är inte den som sitter vid skrivbordet när jag är ledig. Skriver på mina böcker gör jag helst bekvämt tillbakalutad i en fåtölj, och i Bergnäsudden har jag den bästa tänkbara utsikten genom fönstret. Där sitter jag gärna och skriver, säger hon.

Numera är Aino Johansson bosatt i Arvidsjaur, där hon arbetar som chef för Individ- och familjeomsorgen.

Skrivandet har alltid varit en viktig del av hennes liv, och tanken på att skriva en bok har funnits flera gånger, under flera år.

– Jag har alltid skrivit, fast mest för mig själv. Tankar, planeringar, funderingar som behöver benas ut. På små papperslappar och i anteckningsblock. Men så tänkte jag att jag kanske skulle pröva att skriva en bok, berättar hon.

Så blev det. Aino skrev en bok. Hon avslutade den 2017, men har fortfarande inte gett ut den.

– Jag kände att jag inte var klar med den, att den behövde ligga till sig.

Så började hon skriva en ny bok, med en helt annan handling. Så småningom upptäckte hon att det var del två av berättelsen. Att det fanns en historia om Ellen och de andra karaktärerna som måste berättas först. Det sker i den bok som har givits ut, med titeln faller VI faller DU.

Den handlar om hur svårt det kan vara att leva i en relation. Eller utanför en relation. Komplicerade situationer och frågeställningar avlöser varandra genom hela berättelsen. Men i boken finns också värme, mod, tålamod, envishet och hopp.

– Människor och relationer är otroligt spännande, och det är ofta lätt att tro sig veta hur andra borde göra och styra sina liv. Men när du själv står där, mitt uppe i en oväntad situation, är det så mycket svårare, det är så många parametrar som styr och avgör, säger Aino Johansson.

Efter tre decennier inom socialtjänsten har Aino Johansson förstås sett och hört mer av livets svårigheter än många av oss andra. Och även om hennes yrkeserfarenhet utgjort en bra grund i författarskapet så är berättelsen påhittad från början till slut.

– Karaktärerna växer och lever sitt eget liv. En karaktär som jag skapar kan bete sig hur som helst utan att behöva tänka på konsekvenserna, och det är roligt att ta ut svängarna i berättandet. Att ha suttit och jobbat med de här karaktärerna och deras problematik påminner mig om att det vi människor ser av varandra är väldigt lite. Det finns alltid en risk för att man glömmer att man inte vet allt, och man bör ofta ställa sig frågan ”är det här verkligen som jag tror att det är”?

När boken och avtalet med förlaget var klart kom Aino Johansson in i en ny, för henne oväntad, fas.

– Att sitta hemma och skriva är en sak, jag tänkte inte då på att det jag skrev skulle läsas av andra. Men plötsligt tänkte jag åh herregud, det här ska min mamma på 87 år läsa. Och mitt barnbarn på 18 år. Och mina kollegor. Vad kommer dom att tycka?

Så här i efterhand kan konstateras att Aino Johansson oroat sig i onödan. Den respons hon har fått har varit positiv.

– Jag är inte helt avslappnad, men jag har landat tryggt i tanken på att folk naturligtvis får tänka och tycka vad dom vill. Även när det gäller handling och kvalitet i min bok. Man behöver Inte tycka om min bok, men jag blir glad om någon hör av sig med synpunkter på den.

Den 18 juli finns möjlighet att möta Aino Johansson på Silvermuseet i Arjeplog, och den 20 juli medverkar hon under Bok & Vandring 2024 i Jäckvik.

Bokens titel: faller VI faller DU

Förlag: LAVA förlag

ISBN 978-91-89869-36-3

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x