Sofi Helleday, Harleen Kalkat och Henrik Gustafsson är skådespelare i Den perfekta skogen – en teaterföreställning med premiär i Arjeplog den 5 juli. FOTO: Johan Fjellström

Skogen – en resurs som många aktörer vill nyttja, på olika sätt. Och vi har alla någon slags relation till den.

Nu sätter Musikteatern i Arjeplog upp föreställningen Den perfekta skogen – som baseras på intervjuer med arjeplogare om just relationen till skogen.

– Vi jobbar med en mångfald av röster, från människor i olika åldrar och med olika syn på skogen, och det är roligt att kunna göra professionell teater i Arjeplog, säger Harleen Kalkat.

Harleen Kalkat har intervjuat människor i olika åldrar om deras relation till skogen. Med intervjuerna som grund har hon sedan skrivit manus till Den perfekta skogen. FOTO: Johan Fjellström

Harleen Kalkat står, tillsammans med maken Magnus Karlsson, bakom Musikteatern i Arjeplog. Hon har under en tid arbetat med att intervjua människor om deras relation till skogen, och utifrån dessa intervjuer skrev hon manus till Den perfekta skogen.

– Sedan sökte jag efter regissör och skådespelare, och det var nog ett femtiotal skådespelare som sökte. Det är förstås jättekul att så många ville komma hit och göra teater, men det var faktiskt lite jobbigt också att välja bort de allra flesta, berättar Harleen Kalkat.

 

De som nu kom till Arjeplog för att under fem veckors tid jobba med föreställningen är regissören Hanna Nygårds och skådespelarna Henrik Gustafsson och Sofi Helleday.

– Det är lite konstigt, men känns också spännande, att vi ska komma hit och berätta det som folk här redan har sagt, säger Hanna Nygårds. Och det är en utmaning att få ihop en föreställning på så kort tid, när man jobbar med ett tema som är så oändligt stort som skogen är.

 

Huvudpersonen i föreställningen är en ung konststudent som vill hitta det hon tänker är människans ursprungliga och andliga relation till skogen. Hon har aldrig varit i skogen själv tidigare, och hon möts inte riktigt av det hon förväntat sig.

Föreställningen ger inga entydiga svar på de frågor som rör skogen. Istället visas flera olika perspektiv och synsätt.

 

– Jag tror att det kommer att bli en underhållande pjäs. Vi leker med bilden av både stockholmare och norrlänningar, säger Henrik Gustafsson.

– För mig har det varit lärorikt att komma hit och se hur många synsätt och perspektiv på skogen det finns här, säger Sofi Helleday.

– Det är många som drar i skogen, den ska användas till både det ena och det andra. Vi tar oss förstås friheter och förhöjer allt i våra olika karaktärer, men allt baseras på de intervjuer som jag gjort, säger Harleen Kalkat.

Premiären kommer att hållas i Arjeplog, den 5 juli.

FOTO: Johan Fjellström

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x