Ledarhunden är ett levande hjälpmedel och en livskamrat. Majsan är en av cirka 265 ledarhundar i Sverige. FOTO: Emma Rönkkö

Du med din nyfikna nos, och dina snälla bruna ögon.

Du är nära mig, varje dag jag vaknar och ska göra mig redo för en ny dag kommer du glatt för att hälsa gomorgon med svansen viftande av förväntan. Du är nära mig, då världen slagit om till vinter och vi långsamt drar oss fram längs oplogade vägar och det blir svårare för dig att se på grund av allt det vita. Du är nära mig, när mina händer har blivit klumpiga av kylan och du småsuckar över hur långsam matte kan vara.

Du är nära mig, när vi går till köpcentret för att fika, eller handlar något. Då kan det hända att folk tittar på oss,  jag med min vita käpp i min högra hand och du i din vita sele på min vänstra sida, de tittar på oss och du kan ibland lyfta blicken och titta tillbaka. Du är nära mig, när butiksbiträden eller restaurangmänniskor tittar snett på oss och även ibland ber oss att gå, bara för att folk eventuellt kan vara allergiska mot dig.

Du är nära mig, under skoldagar, medan jag studerar,  ligger du tryggt och slumrar i samma rum. Du är nära mig, när jag är med mina vänner och vi sitter och pratar i flera timmar. Du är nära mig, om sommaren när fåglarna kvittrar och vi badar i sjöar för att svalka oss. Det tycker vi om, både du och jag.

Du är nära mig, när vi leker med varandra och du slänger dig på rygg med leksaken i munnen för att du vill bli kliad på magen. Du är nära mig, när jag ibland hamnar på vägar som det inte är meningen att hamna på, då håller du mig lugn och efter en stund, har vi kommit hem tack vare dig. Du är nära mig, då kvällen blir till natt och jag sakta glider in i sömnen.

Du är nära mig, när det blir svart och mörkt inuti. Då påminner du mig om vad som betyder något på riktigt. Du är nära mig, när vi går på skogsvägar, sakta vaggas av tågens dunkande eller åker bil och du surar för att du måste sitta i bilsele. Du är nära mig, om så inte fysiskt så i tanken, för du kom med en förändring.

Du lär mig att stå för mig själv, att jag är bra med hundar och att det är bra med små äventyr i vardagen. När du kom blev livet inte mer sig likt.

Du med din nyfikna nos, och dina snälla bruna ögon.

Tilda Ståhl-Persson

Vill du veta mer om ledarhundar? Här finns länkar till information och fakta:

Myndigheten för delaktighet

Synskadades Riksförbund

Sveriges Ledarhundsförare

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x