Teslas laddstation i Jäckvik har stått obrukbar sedan ett elavbrott på fredagskvällen. Vattenfalls förhoppning är att elförsörjningen ska vara löst inom de närmaste dagarna.

Teslas laddstationer i Jäckvik har varit avstängda sedan i fredags efter ett elavbrott. I samband med att elavbrottet skulle åtgärdas drabbades flera fastighetsägare i byn av omfattande skador på elektronisk utrustning.

Med hjälp av dieseldrivna elverk kunde elförsörjningen ordnas snabbt för de flesta kunder, men Teslas laddstationer var fortfarande avstängda på tisdagseftermiddagen.

– Vi har prioriterat butiken och vanliga hushållskunder, säger Staffan Gustafsson, driftschef Vattenfall Eldistribution.

Elavbrottet orsakades av ett kabelfel i marken. På grund av tjälen kommer det att ta lite tid att tina upp marken och gräva fram den trasiga kabeln för åtgärd.

Elförsörjningen till butiken och privata fastighetsägare löstes under helgen med hjälp av elverk. Arbetet med att lösa elförsörjningen via kabel pågår.

Under helgen ordnade Vattenfall ett antal dieseldrivna elverk till byn, för att förse kunderna med elström. Men elverken kan inte leverera ström till Teslas laddstationer, som därför stått obrukbara sedan i fredags.

– Tesla är en kund som alla andra hos oss, men vid fel och avbrott så prioriterar vi att få igång det viktigaste ur ett samhällsperspektiv. Här prioriterade vi ICA-butiken och hushållen. Det är också så att just de här elverken inte riktigt kan hantera de snabba variationerna i laddstationernas elförbrukning. Om felet hade varit av en annan karaktär och tagit längre tid att åtgärda så har vi en beredskap och en lösning även för elförsörjning till billaddare, säger Staffan Gustafsson.

Listan på de skador som uppstått hos privata fastighetsägare i samband med elavbrottet innehåller bland annat såväl berg- som luftvärmepumpar, kylskåp, spis/ugn, element och SMHI:s mätutrustning.

FOTO: Privat

 

En fastighetsägare uppmätte på lördagsmorgonen 388 volt i ett eluttag, där en ansluten mobilladdare började brinna.

Dessa kunder kan vända sig till sina försäkringsbolag eller till Vattenfalls reklamationsavdelning.

– Jag rekommenderar alla som drabbats av skador att kontakta vår reklamationsavdelning via mejl eller telefon. Nu när vi vet vad som har inträffat i det här området kan vi informera reklamationsavdelningen om att det kommer ett antal ärenden härifrån, för att underlätta och snabba på hanteringen, säger Staffan Gustafsson.

 

Någon anledning till oro för fortsatta skador ska inte behöva finnas enligt Staffan Gustafsson.

– Nej, om skadorna har orsakats av det trasiga elverket så är det ingen fara, det är utbytt. Har man ett mätinstrument kan man förstås kolla hur det ser ut i uttagen innan man kopplar in ny utrustning, och om man har en rätt och riktig installation i huset, med jordfelsbrytare, så ska den skydda mot personskador.

Arbetet med att dra ut en provisorisk elkabel pågår, och så fort den är inkopplad kan elverken stängas av och Teslas laddstationer fungera igen. Målet är att det ska vara klart inom de närmaste dagarna och att laddstationerna ska vara igång inför kommande helg.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x