070-344 20 23

Upp och iväg – mot den varma bastun. Isak Nutti har testat isvaksdopp för tredje året i rad. Patrik Nilsson, Räddningstjänsten, och Rikard Hedman, idrottslärare, erbjuder alla högstadieelever ett dopp. FOTO: Peder Lundkvist

Det är kallt. Iskallt. Och kroppens reaktion går inte att hejda. Men – med erfarenhet är den lättare att hantera.

– Hamnar man i ett skarpt läge är man mer förberedd om man har testat att bada i isvak under kontrollerade former, säger Rikard Hedman, idrottslärare i Arjeplog som varje år erbjuder högstadieeleverna ett dopp i isvak.

Andas lugnt. Stanna i vattnet tills du tagit kontroll över den första stressreaktionen. Chanel Rosie följer instruktionerna från Patrik Nilsson, Räddningstjänsten. FOTO: Peder Lundkvist

I Arjeplog erbjuds eleverna en mer omfattande livräddningskunskap än vad läroplanen anger. Rikard Hedman har alltid satsat extra mycket tid på att förmedla kunskap som kan behövas i och vid vatten.

– Vi bor där vi bor, omgivna av vatten och is, därför vill jag gärna ge ungdomarna en beredskap för att hantera ett olyckstillbud, säger han.

Undervisningen börjar i simbassängen, där eleverna får träna på att ta sig upp på isflak och att hjälpa varandra. Sedan erbjuds alla möjligheten att, under kontrollerade former, testa på ett dopp i isvak.

Det är kallt. Iskallt. Även när man kommer upp ur isvaken. Isabelle Karlman var en av de tre eleverna i nian som, uppmuntrad av idrottsläraren Rikard Hedman, klev ner i isvaken bakom sporthallen. FOTO: Peder Lundkvist

Alla elever som nu går i nionde klass i Arjeplog har testat isvaksdopp minst en gång under högstadietiden. Tre av dem, Chanel Rosie, Isak Nutti och Isabelle Karlman, har gjort det varje gång de fått chansen.

– Det är en rolig och nyttig utmaning, och bra att veta hur man reagerar, säger Chanel Rosie.

Årets isvak gjordes på grunt vatten, av säkerhetsskäl.

– Isen är otroligt ojämn, och bara ett par meter längre ut är den inte säker, förklarade Rikard Hedman.

Det betydde att eleverna, när de klivit ner i vaken, fick böja på benen för att få även överkroppen under vatten. Alla tre följde instruktionerna, och stannade i vaken tills andningen lugnat ner sig och den första stressreaktionen lagt sig.

Isvaksövningen sker i samarbete mellan skolan och Arjeplogs Räddningstjänst.

– Ett ovärderligt samarbete som jag är mycket glad och tacksam över, säger Rikard Hedman.

Tillsammans med Patrik Nilsson från Räddningstjänsten höll Rikard Hedman koll på eleverna och pratade med dem under hela den tid de befann sig nere i vaken.

– När man pratar med dem märker man hur de hanterar hypotermin, och här kunde vi se att alla tre hanterade den bra, de kunde snabbt ta kontroll över sin andning, säger Patrik Nilsson.

Även om isvaksdoppet sker under skoltid, så är det, som Rikard Hedman betonar, helt frivilligt att delta. Men de flesta väljer ändå att göra det i alla fall en gång.

– Jag märker en tydlig skillnad på stressnivån hos de som nu testat för tredje gången, jämfört med första gången. Erfarenheten gör skillnad. Alla i den här nian har testat minst en gång under de tre åren i högstadiet och det får man vara nöjd med. Utan att jag fört någon statistik så tycker jag mig märka att fler och fler väljer att vara med, säger Rikard Hedman.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x