Utställningen Arktis – Medan isen smälter har blivit en succé. Förutom utställningen finns boken Arktiska spår: Natur och kultur i rörelse, en antologi utgiven av Nordiska museet. Flora Bartlett och Lotten Gustafsson Reinius kommer att fortsätta samarbeta i sin forskning. Delar av den kommer att ske i Arjeplog.

En grytskrapa från Kallön, ett fisknät från Akkapakte, torkad sik från Långudden och en film om biltestverksamheten. Arjeplog syns i utställningen Arktis – Medan isen smälter, som visas på Nordiska museet i Stockholm.

– Utställningen har fått stor uppmärksamhet och blivit mycket uppskattad, säger Flora Bartlett, som varit med och tagit fram en del av materialet till utställningen.

Flora Bartlett valde Arjeplog för forskning inför sin doktorsavhandling. Efter sin vistelse här har hon bland annat varit med och skapat utställningen Arktis – Medan isen smälter. Den visas på Nordiska Museet i Stockholm.

Flora Bartlett kom till Arjeplog sommaren 2017 för antropologisk forskning. Hon stannade här ett år, och forskningen låg till grund för hennes doktorsavhandling. Men de upplevelser och erfarenheter hon fick här kom också till nytta i arbetet med utställningen på Nordiska museet.

– Jag kom egentligen till Nordiska museet som praktikant, men fick möjlighet att vara med och jobba med utställningen som forskare, berättar Flora.

Ett av Flora Bartletts bidrag till utställningen är en film om biltestverksamheten i Arjeplog, med Åse Sundström, Cartest AB, som huvudperson. Filmen är gjord av Flora Bartlett och filmfotografen Camilla Andersen. I filmen, som är en av flera filmer från olika delar av Arktis, berättar Åse Sundström om hur isbanorna förbereds och prepareras varje vinter, och om isarnas och biltestverksamhetens betydelse för samhället.

Utställningen Arktis – Medan isen smälter öppnades den 10 oktober 2019 och redan till årsskiftet 2019/2020 hade över 100 000 personer besökt utställningen och den var en av tre finalister i Årets utställning 2019.

– Det är en väldigt speciell utställning, och arbetet med att skapa den var också speciellt. Allt har skett i ett okonventionellt och brett samarbete mellan olika forskare, experter och formgivare, berättar Lotten Gustafsson Reinius, utställningsansvarig.

 

Besökarna leds in i utställningen genom en spricka i ett isblock. Inne i isblocket finns både en historisk och en nutida skildring av vardagen för människor i Arktis. Här finns föremål, bilder, texter, avancerad ljusteknik, webbkameror, konst och filmer som visar vad Arktis är, hur området har använts tidigare, hur det används idag och hur klimatförändringarna påverkar landskapet.

– I början hade vi också en del där vi öppnade upp mot framtidsfrågor, och där besökarna kunde lämna sina egna klimatlöften. Vi fick in över sjuttiotusen klimatlöften, det var rätt häftigt, säger Lotten Gustafsson Reinius.

Från början var tanken att utställningen skulle visas fram till och med 2020. Men så kom pandemin, museet stängdes och man beslutade sedan att utställningen skulle få stå kvar ett tag till för att ge fler möjlighet att se den.

Åse Sundström, Cartest AB, är huvudperson i filmen om biltestverksamhet – en av de filmer som ingår i utställningen Arktis – Medan isen smälter. Den visas på Nordiska Museet i Stockholm. FOTO: Camilla Andersen/Nordiska Museet

Idag finns inget beslut om stoppdatum för utställningen. Däremot har Flora Bartlett och Lotten Gustafsson Reinius bestämt sig för att fortsätta samarbeta i sin forskning, och nu påbörjar de ett forskningsprojekt om skog, Forest Lab. Arbetet kommer de att utföra både tillsammans och var för sig.

– På ett vis hänger det här forskningsprojektet ihop med det vi gjort i Arktiska utställningen. Klimatförändringarna påverkar även skogen, här och nu, i det boreala bältet. Men vi vill också titta närmare på människans relation till landskapet, säger Lotten Gustafsson Reinius.

Hon kommer att koncentrera sig på hur skogsbränder påverkat skogarna, framför allt i Västmanland.

– Där har vi dessutom svinpesten. Jag hoppas kunna dokumentera vad det betyder att inte få vistas i skogen, den är så viktig för oss människor och plötsligt är ett stort område bara avstängt och borta, säger hon.

Flora Bartlett kommer att återvända till Arjeplog. Hon kommer att studera hur människorna idag pratar om natur och skog i ljuset av den hormoslyrbesprutning som gjorts här. Fokus kommer att ligga på jakt, bärplockning, renskötsel och Jutiskalendern.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka och träffa människorna i Arjeplog igen, säger hon.

Lotten Gustafsson Reinius och Flora Bartlett ser också fram emot utökade kontakter med Silvermuseet och INSARC i Arjeplog. Även här pågår ett forskningsprojekt med skogen i fokus, Mähttse – Skogslandskap.

– Den 20 mars har vi en temakväll om skogarna i norr här på Nordiska, och då är Malin Brännström en av föreläsarna, säger Lotten Gustafsson Reinius.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x