9-11 februari är det dags! Arjeplogs Filmfestival firar 20-årsjubileum och festivalgeneralen Olivia Karlberg hoppas på storpublik.

Tro, Film och Kärlek – ett koncept som fungerar och engagerar. Nu firar Arjeplogs Filmfestival 20-årsjubileum, och till stor del ser upplägget ut precis som i starten.

– Det är häftigt att så mycket lever kvar, säger Niklas Westling, en av de som var med från start och drog igång festivalen i ett samarbete mellan Arjeplogs församling och biografföreningen.

– Jag hoppas på en stor publik även i år. Och får du inte biljett till den film du önskat, välj en annan och låt dig överraskas, tipsar Olivia Karlberg, festivalgeneral.

Filmfestivalen handlar om att presentera ett antal filmer, och i anslutning till filmvisningarna bjuda in publik och filmarbetare i samtal kring filmen och de tankar eller känslor den väckt. Konsert med filmmusik, sopplunch, temagudstjänst och ”Heta stolen”, där några av de inbjudna gästerna intervjuas är andra inslag som återkommit år efter år.

Årets upplaga av Arjeplogs Filmfestival invigs med konsert av GRUS i Arjeplogs kyrka fredag den 9 februari, och avslutas med temagudstjänst, korvgrillning och kyrkkaffe söndag den 11 februari.

Niklas Westling. FOTO: Christina Henricsson

 

Niklas Westling lämnade Arjeplog 2015 och släppte då taget om Filmfestivalen, men kommer att finnas med under jubileumshelgen i ett par olika roller.

Bland annat kommer han att leda samtalet efter filmen om Dag Hammarskjöld, med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

– Det kommer att bli ett lite annorlunda filmsamtal, eftersom den inbjudna gästen inte är en filmarbetare, utan en nära släkting till Dag Hammarskjöld. Hade vi haft Mikael Persbrandt som gäst hade samtalet troligen kretsat kring hans roll och gestaltning av Dag Hammarskjöld, men nu får vi prata om filmen utifrån familjens perspektiv. Det ser jag fram emot, säger Niklas Westling.

 

 

 

 

I dokumentärfilmen Hemligheten får vi se Torbjörn Fjellström från Arjeplog som en av huvudrollsinnehavarna. Filmen handlar om hur Sofie Helleday vid nära 50 års ålder fick veta att hennes riktiga pappa är Torbjörn. Filmen skildrar vad som kan hända med en familj när en 48 år gammal hemlighet avslöjas. Förutom Torbjörn Fjellström finns skådespelaren Sofie Helleday och regissören Viktor Nordenskiöld med i samtalet efter filmvisningen.

Olivia Karlberg vill också slå ett extra slag för lördagens filmpremiär. Det handlar om filmen Skenet, skapad av Musikteaterns ungdomsgrupp. Skenet är en kortfilm, i regi av Harleen Kalkat.

– Ett jättekul projekt, med ungdomar från Arjeplog och Arvidsjaur som skådespelare. De kommer att finnas med vid premiären så det finns möjlighet att prata med dem. Det känns jättebra att den här filmpremiären sker under Filmfestivalen, säger Olivia Karlberg.

För många av de som besökt festivalen under årens lopp blir mötet med Maria Lundqvist ett kärt återseende. Hon är, liksom Cecilia Nilsson, en återkommande och alltid lika välkommen gäst. I år medverkar Maria Lundqvist med filmen Om att våga flyga.

– När man tänker efter har många kändisar, en stor del av skådespelareliten, varit med under årens lopp. Och festivalen har verkligen blivit arjeplogarnas festival, man vill vara med och man hjälper till för att göra festivalen till något att längta efter, säger Niklas Westling.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x