Isak Landström, Gargaur, blir ny förvaltare för Arjeplogs Allmänningsskogar. TIll vänster nuvarande förvaltare Fredrik Gustafsson, som slutar vid årsskiftet.

Isak Landström blir ny förvaltare för Arjeplogs Allmänningsskogar efter årsskiftet.

Han jobbar idag på Skogsstyrelsen i Sorsele, och börjar sin tjänstgöring i Arjeplog i februari.

– Jag ser fram emot ett intressant och omväxlande jobb, sa han när han presenterade sig inför skogsallmänningens delägare på torsdagskvällens stämma.

Isak Landström, som har rötterna i Mjölkberg och är bosatt i Gargaur, efterträder Fredrik Gustafsson som blir förvaltare hos Arvidsjaurs allmänningar från och med årsskiftet.

Vid stämman beslutade delägarna att höja priset för tomter från 90 000 kronor till 250 000 kronor. Köparna ska även stå för lantmäterikostnaderna. Redan påbörjade tomtaffärer påverkas inte av beslutet.

Årets intäkter från försäljning av elström blir betydligt lägre än budgeterat, och inför nästa år räknar Arjeplogs skogsallmänning med att få in endast 1,5 miljoner kronor på kraftproduktionen.

– Vi har haft låga flöden och låga elpriser, och negativa elpriser är precis som det låter – vi skickar iväg både elström och pengar. Därför är det ibland bättre att låta kraftverket stå, sa Fredrik Gustafsson, förvaltare hos Arjeplogs Allmänningsskogar.

Fredrik Gustafsson informerade även om planerna på att placera containers intill Sälla kraftverk för batterilagring av den el som produceras. Styrelsen har beslutat att upplåta cirka 1 hektar mark för ändamålet. Företaget Universial Kraft kommer nu att undersöka möjligheterna för ett sådant projekt.

– Vi har också fått förfrågan om upplåtelse av mark för solkraft, det rör sig i så fall om stora områden, runt 100 hektar. Men vi har ingen formell ansökan att ta ställning till. När det gäller vindkraft är det helt tyst.

Styrelsen för Nybyggesallmänningen består av Rickard Landström, Ulf Nilsson, Ros-Marie Söderberg, Lotta Lestander och Krister Alnqvist. Styrelsen för Skogsallmänningen består av Rickard Landström, Jan Westerlund, Maria Elveback, Håkan Ederlöv, Ulf Nilsson, Hilding Burman och Martin Lestander.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x