Den riskbedömning som gjorts inför flytten från Vaukagården till Björkbacken och personalneddragningarna visar att det finns hög risk för stress hos personalen.

– Tyvärr är det högriskmarkering på det mesta, men vi kommer att ha täta uppföljningar och se hur det fungerar. Vi vill inte att någon ska fara illa, säger Anna-Karin Alnqvist, ansvarig chef.

Grundbemanningen kommer att blir mindre än i dagsläget när flytten är genomförd. Camilla Rönnlund är skyddsombud, och hon har varit med när riskbedömningen för det nya schemat gjordes.

– Det är klart man känner oro, det gör man. Men jag försöker vara positiv, ingen vet hur det blir när vi flyttar till ett mindre hus där det är lättare att ha överblick. Vi hoppas det blir mer lättarbetat när vi kommit på plats, och blir det oroligt får vi ta in extra personal.

Både Camilla Rönnlund och Anna-Karin Alnqvist räknar med att det kommer att behövas extra personal i början, eftersom flytten i sig kan orsaka stress och oro hos de boende.

– En flytt är en stor grej, och jag utgår från att det behövs förstärkning i början, även på natten, säger Anna-Karin Alnqvist.

I riskbedömningen noteras bland annat att det finns flera boenden med stor fallrisk, att delegeringar (rätt att ge medicin) kan komma att saknas, och att de boende på Björkbacken riskerar att inte få den hjälp de har beviljats. På varje punkt noteras hög risk för stress hos personalen.

Uppföljning ska enligt protokollet göras i början av mars. Anna-Karin Alnqvist säger att uppföljning kommer att ske tidigare än så.

– Datumet är satt utifrån att vi har ett femveckors schema, som vi då gått igenom ett varv. Vi hoppas att det ska gå bra, men vi kommer naturligtvis att ha kontakt med personalen och göra uppföljningar hela tiden. Sedan vet vi inte i dagsläget exakt hur schemat kommer att se ut, de förhandlingarna är inte klara ännu.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x