070-344 20 23

Bion i Arjeplog är en av platserna där filmen Vintersaga spelats in. Filmen baseras på låten med samma namn, och visas i Arjeplog ikväll. FOTO: Mathias Døcker

Vintersaga, en låt som de flesta av oss nog hört. Regissören Carl Olsson har tolkat sången i en långfilm med samma namn, och en del av inspelningen är gjord i Arjeplog, med Meja Hoffman och Maja Gustafsson som aktörer.

– Jag är spänd på att se filmen i just den här biografen, och se vilket mottagande den får, Det blir som att filmen kommer hem, sa regissören Carl Olsson, inför fredagskvällens visning i Arjeplog.

”Det är då som det stora vemodet rullar in…” Den låten, skriven av Ted Ström, illustreras nu i en film delvis inspelad i Arjeplog. FOTO: Mathias Døcker

Filmen är en dokumentär, en bild av ett Sverige och flera människoöden. Carl Olsson illustrerar sångtextens strofer i en personlig tolkning, med hjälp av 55 medverkande.

– Precis som filmens karaktärer har jag också frusit på en regnig fotbollsplan, haft djupa och kärleksmättade samtal på hemmafestens balkong eller, i brist på andra platser att vara, fördrivit tid i villaförortens vägtunnlar, säger han.

Vintersaga. En gumma på en spark. En bild av Sverige då, nu och sen. Foto: Mathias Døcker

Carl Olsson är född 1984, samma år som sången ”Vintersaga” skrevs av Ted Ström, då bosatt i Luleå.

– Den kan tolkas som att den beskriver ett Sverige som var en gång. Men jag ville uppdatera bilden och göra ett nutida porträtt av Sverige. Det var väldigt viktigt att hitta rätt ställe och rätt stämning för filmen. Flera av platserna som nämns i sången existerar inte längre, till exempel Mommas krog och Stadspuben i Luleå. Bion i Pajala funkade inte för filmen, så jag letade i hela Norrbotten efter rätt bio. Den hittade jag i Arjeplog. Den är visuellt mycket spännande, och jag blev lite förälskad i den.

Norrbottens visuellt mest spännande biograf finns, enligt Carl Olsson, i Arjeplog. Här spelades en viktig del av filmen Vintersaga in. Foto: Mathias Døcker

Innan besöket här hade Carl Olsson förstås funderat på scenen, och vad han ville visa.

– Jag hade föreställt mig ett par tonåringar som stod och hängde utanför bion. Så har jag själv gjort, många gånger. Jag hade också tonårens sysslolöshet i tankarna. Så pratade jag med ungdomar i Arjeplog, och när Maja och Meja berättade för mig att det var ett fullt rimligt scenario att stå och vänta utanför bion inför en film var det självklart att spela in här. Det blev också en otroligt viktig scen i filmen, eftersom den innehåller ett illusionsbrott. I den värld som är filmens, kan vi se filmen, och jag är väldigt spänd på att få se det här i den här biografen.

Trots att filmen rakt igenom bygger på låten ”Vintersaga” finns just den låten inte med.

– Nej, filmen är inte låten. Filmen är min blick, min tolkning av den låten. Men jag är väldigt glad för att Ted Ström varit med i produktionen. Han har målat affischen och han har, tillsammans med sina söner, skrivit all filmmusik, säger Carl Olsson.

Filmen visades på bion i Arjeplog under fredagskvällen. Efter filmen höll Olivia Karlberg i trådarna för ett samtal mellan regissören Carl Olsson.och publiken.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x