Höstsolen sken över marknadsbesökarna både fredag och lördag, och vid sidan om torghandeln så lockade bland annat filmvisningar, föreläsningar och konserter både lokalbefolkning och tillresta.

Johannes Kuhmunen har dokumenterat vardagslivet i Luokta Mavas sameby. Hans filmvisning på Silvermuseet var välbesökt.

Marknadshelgen avslutar årets Samiska vecka i Arjeplog, som bjudit på flera uppskattade inslag, bland annat vernissage för slöjdutställning och paltmiddag. En av helgens aktiviteter var Johannes Kuhmunens presentation av sin familjs liv och leverne i Luokta Mavas sameby.

Med filmkamerans hjälp har Johannes Kuhmunen dokumenterat vardagslivet, som det kunde te sig för en samisk familj för några decennier sedan, med bland annat flytt över sjöar med båtar fyllda av packning, barn, hundar och getter, med vårstädning i torvkåtan, öringfiske och renskötsel. Ett sjuttiotal personer kom till Silvermuseet för att ta del av hans dokumentation.

Helena Bloom och Joel Wikström från kommunens samhällsbyggnadsenhet fanns på plats på torget under lördagsförmiddagen. – Vi vill vara tillgängliga, och söker nya sätt att nå ut och möta kommunmedborgarna, säger Joel Wikström.

Marknaden fortsätter under söndagen, med torghandel, gudstjänst och boksamtal med Malin Westling.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x