Arne Müller, Kerstin Thörn, Maria Söderberg och Jannete Hentati fick ta emot pris från Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för norrländskt kulturstöd. FOTO: Marianne Söderberg

Bok & Vandring i Jäckvik har tilldelats Kulturpris från Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för norrländskt kulturstöd.

”Bok och vandring i Jäckvik är en årligen återkommande bokfest i fjällen som kombinerar litteratur, natur, vandring, kulturhistoria, musik, upplevelser, samvaro och samtal under några intensiva dagar i juli. Initiativtagare och huvudansvarig är Maria Söderberg, en kunnig och engagerad eldsjäl med stort nätverk och ett brinnande intresse för sin hemtrakt. Ett unikt evenemang som samlar människor kring väsentligheter i storslagen natur.”, lyder motiveringen.

Priset består av 50 000 kronor, som kommer väl till pass för kommande Bok & Vandring i Jäckvik.

– Det är mycket hedrande att stiftelsen i Umeå uppmärksammar kulturfesten i Arjeplogs kommun, säger Maria Söderberg som just nu planerar nästa års evenemang.

Priset delades ut i Umeå, och förutom Bok & Vandring i Jäckvik gick priser till Jannete Hentati, för boken ”Älven i mig”, till Arne Müller för hans journalistiska gärning med granskning av industriprojekt och till Kerstin Thörn för hennes arkivstudier om kvinnors plats i lokalhistorien.

Författaren Arne Müller ansåg det vara ett privilegium att vara verksam inom ett område där det delas ut stipendier och andra utmärkelser som uppmuntrar till fortsatt arbete.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det finns oerhört många människor som jobbar minst lika hårt och med stor kunskap inom områden där det aldrig delas ut något och knappt ens beröm. Jag önskar att det skulle finnas priser och stipendier även för hemtjänsten, lokalvårdarna, byggnadsarbetarna och många andra.

Arne Müller deltog i Bok & Vandring 2022 och kommer förhoppningsvis tillbaka snart. Författaren Jannete Hentati, som är uppvuxen i Luleå, och som nu bor i Lysekil, har bjudits in till 2024 års litteraturfest vid Hornavan.

Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för norrländskt kulturstöd har funnits sedan 2010 och delar varje år ut sitt kulturpris.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x