Tisdagsträffar med fika och gemenskap. Diakon Jenny Karlsen håller i trådarna för församlingens tisdagsträffar, som denna gång hade jojk och röster från förr som tema.

Jojk och röster från förr var temat för tisdagens gemenskapsträff i Kyrkströmsgården. Anders Mattson inledde med en kort historik om jojkens position i Arjeplog, och betonade dess betydelse för att sprida budskap och minnas.

Besökarna fick också lyssna till inspelad jojk från förr, och till kyrkomusiker Ludwig Wetterbergs musikaliska tolkning av jojk.

Det är Arjeplogs församling som arrangerar gemenskapsträffar varannan tisdag. Träffarna är mycket uppskattade av deltagarna.

– Vi brukar ha ett litet föredrag om något tema, och sedan är det fika och gemenskap som är i fokus, säger Jenny Karlsen, diakon. Träffarna är öppna för alla. Ofta är Ludwig med och spelar, vilket brukar vara mycket uppskattat.

Anders Mattson, tidigare kyrkoherde i Arjeplog, är en av de som brukar hålla föredragen.

– Vi har vid tidigare träffar pratat om Arjeplogs historia, och börjat med den mörka medeltiden där det inte finns så mycket att berätta. Sedan har vi tagit oss förbi 1640 när kyrkan byggdes, 1700-talet med Nasafjäll och Silbojokk som egen församling och vi har passerat de tre kyrkoherdarna Johan Laestadius. Nu är det dags för samernas historia, och jojken.

Det finns inspelade jojkar från Arjeplog, från 1920-talet och framåt, och några av dem spelades upp under träffen.

– Arjeplog var ett eldorado för inspelning av jojk. Här fanns en rik tradition, och det var inte förbjudet, berättade han. Jojken skiljer sig åt mellan olika områden. I norr var jojken ofta längre dikter, men i Arjeplog ofta utan ord. Det var melodin, rytmen, som var det viktiga.

Anders Mattson lyfte också fram Karin Stenberg, som hela sitt liv verkade för att främja skogssamernas rättigheter, och var den som räddade Lappstan i Arvidsjaur.

Även besökarna på träffen bidrog till berättelserna om jojk och röster från förr.

En av dem var Ulf Mattsson, som berättade om sin farfar Anders Hesekiel Mattsson, född 1881 och död 1958.

– Min farfar är en av de som finns med på inspelningar gjorda av Israel Ruong. Han blev frälst och troende, men jojken försvann aldrig, berättade Ulf Mattsson.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x