Sommarföretaget gav både mersmak och en plats i SM för Klara Sundsten. – Jag tar gärna chansen att starta och driva företag igen, säger hon.

Under tre intensiva sommarveckor drev 16-åriga Klara Sundsten företag i Arjeplog, som en av delägarna i Bake and Care. Nu är hon en av 96 ungdomar som tagits ut till UngDrive Masters – SM i sommarföretagande, och i helgen tävlar hon i Gnosjö.

– Om jag får möjlighet att driva företag längre fram kommer jag att ta chansen och göra mitt bästa för att få det att fungera under en längre tid. Intresset för att driva företag finns, säger hon.

Via UngDrive får ungdomar möjlighet att prova på att starta och driva företag som sommarjobb. I Arjeplog var det fyra ungdomar som tog chansen i somras, Klara Sundsten och Ebba Horney, som drev företaget Bake and Care med inriktning mot hushållsnära tjänster, samt Markus Burman och William Törnberg som drev företaget Fina fisken och sålde abborrfiléer.

Alla fyra ungdomarna har uppmärksammats av UngDrive, Ebba Horney utsågs till sommarlovsföretagaren med bäst arbetsmoral, Markus Burman och William Törnberg kom på tredje plats när UngDrive ordnade säljdag och så Klara Sundsten som i skrivande stund är på väg till SM i sommarföretagande.

– SM pågår fredag till söndag. Jag är jätteglad, och det är jätteroligt att jag kom med, det var 300 sökande och nominerade, men bara 96 platser.

Ungdomarna får själva bekosta resan till och från SM, och för Klara som bor långt ifrån Gnosjö blir det en ganska dyr resa. Mamma Elin Sundsten gick ut på Facebook och bad om sponsring för att täcka kostnaderna.

– Kommunen kunde inte ställa upp med något alls, det tycker jag är lite tråkigt. Jag representerar ju ändå Arjeplog när jag åker iväg på det här, säger Klara Sundsten. Men jag har fått ett stort bidrag från partiet Folkinitiativet, dom tyckte det är synd att det inte finns något stöd för sånt här. Och vi får låna bil från Silverresort. Sedan har vi fått en del bidrag från privata, så det ordnar sig, jag kan åka. Jag är jättetacksam och glad för det!

Några detaljer kring exakt vad som ska hända under SM, eller om det finns något pris att vinna, har Klara inte kollat upp i förväg.

– Nej, men jag ser fram emot att träffa nya människor, prata om företagsidéer, ha kul och få inspiration, säger hon. Jag vet hur det är att driva sommarföretag i en liten ort, det kommer jag att berätta om. Sen blir det spännande att höra hur det är att driva sommarföretag i en stad.

Klara Sundsten tycker det var enkelt att driva sommarföretag i Arjeplog.

– Det var lätt att nå ut med marknadsföring, invånarna här är duktiga på att hjälpa till och dela inlägg på Facebook, och vi fick snabbt kunder. Vi bakade, städade och klippte gräsmattor, och flera av kunderna ville inte att vi skulle sluta efter bara tre veckor. Men det är nog svårare att driva företag och tjäna pengar i en liten kommun under en lång tid, det är få invånare och det är inte alltid folk behöver det vi erbjuder.

Klara Sundsten går första året på gymnasiet nu, och även om företaget formellt inte är nedlagt så är verksamheten vilande.

– Det är långa arbetsdagar i ett företag, man har både arbete och bokföring. Den app vi hade för bokföring och kontakt med våra coacher kan vi inte längre använda, så det blir lite krångligare. Nu tar ju skolan också mycket av min tid, jag går fjärrgymnasiet, Hotell och restaurang. Men jag kan absolut tänka mig att driva eget företag igen!

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x