Avrådan från bad i Hornavan. Efter ett utsläpp av orenat avlopp avråds nu från bad vid kajen i Jäckvik.

Kommunen avråder från bad i Hornavan vid Jäckvik. Orsaken är ett utsläpp av orenat avlopp från pumpstationen vid dammen.

– Det hände vid en driftstörning för cirka en vecka sedan. Vi ser ingen fara med det här, men som en säkerhetsåtgärd avråder vi från bad. Provtagning ska göras denna vecka, säger Jonas Callin, VA-ansvarig hos kommunen.

Jonas Callin berättar att en pump i pumpstationen gått sönder för cirka tre veckor sedan. En annan pump sattes in tillfälligt för att minska risken för bräddning, men det hjälpte inte. Orenat avloppsvatten rann ut i viken.

– Det är svårt att säga hur mycket som runnit ut, men det är en begränsad mängd. Det har inte runnit ut hela tiden, utan enbart när det kommit in mer än vad pumpstationen kunnat skicka vidare. Vi pumpade ut under kontrollerade former på marken och så sent som igår var vi där och krattade ihop resterna, framför allt papper. Det var mycket sparsamt, och fanns på en yta som kanske var två gånger två  meter.

Jonas Callin har inte fått några rapporter om sjukdomsfall med anledning av utsläppet.

– Nej, vi har ingen rapport om att någon blivit sjuk, men det har kommit in klagomål från området, där man har sett något flyta omkring i vattnet. Vi har varit där, men inte sett något sådant. I samarbete med regleringsföretaget har vi nu fått en ökad genomströmning av vatten i viken vid pumpstationen, så det ska nog inte vara något problem nu. Övergödning är inget bekymmer som vi kan se i reglerade vatten, tvärtom så är de näringsfattiga.

Prover på vattnet ska tas denna vecka. Jonas Callin räknar med att det tar ungefär en vecka att få svar på proverna. Tills dess står avrådan från bad i sjön kvar.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x