Projektledare Görgen Åberg och socialchef Veronica Svalenström vid Björkbacken/Såhkedievvá – framtidens äldreboende i Arjeplog.

Björkbacken/Såhkedievvá, så heter framtidens äldreboende som nu tar form i Arjeplog. 48 rum fördelat på fem avdelningar. Modernt, genomtänkt och med fokus på möjlighet till utevistelse.

I början av nästa år är det dags för inflyttning.

– Det känns bra att kunna erbjuda ett boende och en arbetsplats som är helt och hållet anpassat för verksamheten, säger Veronica Svalenström, socialchef i Arjeplog.

Än så länge inget annat än en byggarbetsplats. Men i början av nästa år ska det nya äldreboendet vara inflyttningsklart.

Om- och tillbyggnationerna pågår för fullt, både in- och utvändigt. Projektledaren Görgen Åberg  och Veronica Svalenström guidar mig mellan byggmaterial, kylskåp och diskhoar som väntar på att monteras in i något av de 48 rummen. Vi stannar till vid en nästan färdig toalett.

– Toalettstolen är höj- och sänkbar, så här behövs inte några förhöjnings-stolar. Väggytan bakom toalettstolen, och även bakom tvättstället, är markerad i en mörkare färg än resten av väggen, för att hjälpa de med nedsatt kognitiv förmåga att se och förstå var toaletten och tvättstället sitter, berättar Veronica Svalenström.

I det nya äldreboendet kommer det att finnas särskilda rum för exempelvis frisör eller fotvårdare, ett  rum med badkar där boende kan få njuta av varma bad och ett gym/rehabiliteringsrum. Det kommer också att finnas ett rum för palliativ vård.

– Vi har ju haft ett sådant rum tidigare, som kallades för Härbärget. Vad det här rummet ska heta vet vi inte ännu, säger Görgen Åberg.

Tre av rummen på Björkbacken/Såhkedievvá kommer att ha förbindelse med ett extrarum, för medboende.

– Om den ena av ett par beviljas boende här får partnern följa med och bo i ett angränsande rum. Men om den som beviljats boende plötsligt avlider, utan att partnern fått ett eget beslut om boende här, måste han eller hon flytta, förklarar Görgen Åberg.

En annan finess, som kanske skiljer sig något från flertalet andra äldreboenden, är att Björkbacken/Såhkedievvá kommer att ha ett speciellt anhörigrum.

– Det blir en form av hotellboende för anhöriga som inte har någon annanstans att bo. Vi har tagit i beaktande att det oftast inte finns någon möjlighet att boka ett hotellrum i Arjeplog under biltestsäsongen, säger Görgen Åberg.

Av de 48 rum som nu skapas, kommer 6 stycken att vara korttidsboende.

– Vi behöver korttidsplatser för till exempel de som kommer från sjukhus men inte kan åka hem direkt, säger Veronica Svalenström.

Varje avdelning har en lätt tillgänglig uteplats. Veronica Svalenström och Görgen Åberg ser fram emot att välkomna boende och personal till Björkbacken/Såhkedievvá.

Stort fokus läggs på utemiljön och möjligheter till lättillgänglig utevistelse vid varje avdelning. I anslutning till samlingslokalen ska en stor uteplats anläggas.

– Där ska det bland annat finnas en grillplats med tak över, som skydd mot både regn och mot för mycket sol, säger Görgen Åberg.

Björkbacken/Såhkedievvá kommer att fungera som en bostadsrättsförening, som också äger fastigheten. De boende måste vara medlemmar i föreningen. Vad hyran blir vet varken Veronica Svalenström eller Görgen Åberg i dagsläget.

– Hyran är inte fastställd, vi måste få återkomma till den frågan under hösten, säger Görgen Åberg.

När kommunfullmäktige i juni 2020 tog beslutet om det framtida äldreboendet, presenterade dåvarande socialchef Robert Cortinovis en beräkning som landade i en hyra på 7 500 kronor per månad och lägenhet. Till det ska läggas mat- och omvårdnadsavgift. I de exempel som presenterades då skulle den som har en pension på 16 000 kronor och erhåller statligt bostadstillägg ha drygt 2 000 kronor kvar i plånboken varje månad efter att ha betalat hyra och avgift för mat, vård och omsorg. I underlaget räknade man då med 50 lägenheter/rum, och en kommunal borgen på 168 miljoner kronor.

Idag är antalet lägenheter/rum 48, och den kommunala borgen uppgår till 185 miljoner kronor.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x