Harleen Kalkat var en av skådespelarna när Händelser vid vatten spelades in i Arjeplog. På uppdrag av Magasin Silvervägen berättade hon om inspelningarna i Viejenäs och Laisvallby. FOTO: Maria Söderberg

En inspelningsplats kan verkligen fascinera. Under midsommarhelgen samlades närmare trettio personer i Laisvallby och Veijenäs, för att få veta mer om inspelningarna av ”Händelser vid vatten”. Filmatiseringen av Kerstin Ekmans bok gjordes i Arjeplogs kommun i samarbete med Filmpool Nord.

Flera av inspelningsplatserna finns i Laisdalen där de mest dramatiska scenerna spelades in vid Märkforsen.

– Det här var verkligen intressant och roligt! TV-serien visades i Norge under påsk och fick rekordpublik. Nu måste vi se om den och identifiera platser, sa Anne Grethe Nordgård som bor i Norge, men har fritidshus i Laisvall. .

Skådespelaren Harleen Kalkat läste valda stycken ur Kerstin Ekmans bok. Hon berättade även detaljer från inspelningsdagarna och framför allt om sin karaktär “Önis” i filmen, Marianne Önberg. Hon var medlem i det så kallade Stjärnbergskollektivet som i filminspelningarna fanns i Veijenäs.

– Jag blev väldigt glad när Magnus Krepper skulle spela kollektivledaren Petrus i filmatiseringen. Han är en mycket sympatisk person, sa Harleen Kalkat som berömde hela filmteamet för deras generösa inställning till alla medverkande.

Intresset var stort och frågorna många vid den guidade visningen av inspelningsplatser för Händelser vid vatten. FOTO: Maria Söderberg

Deltagarna hade många frågor om inspelningarna. Många kretsade kring skådespelarna Rolf Lassgård, Pernilla August och Alba August. Samtidigt fanns det ovanligt många från norra Sverige, menade Harleen Kalkat som ofta ser hur man flyger in skådespelare när det egentligen finns många kompetenta i närmiljön.

– Här lyckades man rekrytera flera nya stjärnskott som till exempel karaktären Johan, spelad av Liam Gabrielsson Lövbrand från Boden, sa Harleen Kalkat.

Även några statister var på plats under den guidade visningen. Johan Fjellström,  Arjeplog, var en av dem som fick spela en illaluktande äldre man på en buss.

– Jag har till och med blivit igenkänd i Stockholm efter det, berättade han.

TV-serien har visats i många länder och redan fått flera priser, bland annat vann de pris för bästa tv-serie vid en fransk dramafestival i vår.

Arrangör för den guidade visningen var Magasin Silvervägen och för de som missade helgens visning kommer det en ny chans den 29 juli.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x