070-344 20 23

ARKIVBILD Turkos blåvinge.

Arjeplog är platsen för Sveriges Entomologiska Förenings trettiotredje årsmöte.
– Det blir fantastiskt intressant att få fokusera på insekterna i det här området, och se arter som inte finns någon annanstans än i just den här miljön, säger Thomas Persson Vinnersten, ordförande SEF.

Över femtio SEF-medlemmar från hela landet har anmält sig till mötet, som hålls 16-18 juni. Föreläsningar och exkursioner till fjällen vid gränsen mot Norge, Mattaure och Yraft-deltat planeras, men exkursioner kommer också att ske i direkt anslutning till tätorten.

I samband med årsmötet delas Sveriges Entomologiska Förenings markägarpris 2023 ut. Det tilldelas i år markägarna Peter och Elina Öberg samt Lappbodarnas slåtterförening i Norrfjärden, Piteå kommun. Markägarna och föreningen arbetar tillsammans med en slåtteräng som gynnar ängsfloran och den biologiska mångfalden.

Som arrangörer för mötet står Norrlands entomologiska förening och föreningen Fjärilar i Norr.

– Vi har flera medlemmar som har inventerat det här området tidigare, så det finns bra kunskap inför föreläsningarna och exkursionerna. Fjällområdet är förstås intressant, men också alla vattendrag och myrmarker, det finns mycket att se mer av, säger Natuschka Lee, ordförande i Norrlands entomologiska förening.

Värdförening på plats i Arjeplog är föreningen Fjärilar i Norr, som i år firar femårsjubileum. Ordförande Leif Björk ser fram emot att välkomna deltagarna.
– Det blir en spännande helg. Nu får vi möjlighet att både sprida det vi vet om fjärilar i framför allt Pite Lappmark, och samtidigt lära oss mer om de spindlar och insekter som lever på land och i vatten här, säger han.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x