Den yttersta vildmarkens historia – Kuben, en spännande och dystopisk berättelse som väcker många frågor. Det är den första boken i en trilogi. – Jag måste skriva vidare för att få veta vad som händer, säger författaren Nils Lundkvist, Skellefteå. Copyright/fotograf: Pär Olofsson

Vad är det som pågår i Den yttersta vildmarken? Varför kom Kuben hem till 12-årige John och hans familj? Vem är egentligen Marjo, pojken som befann sig inne i Kuben? Vem är vän och vem är fiende i kampen mot förtryck?

Nils Lundkvists debutbok Den yttersta vildmarkens historia – Kuben är den första i en trilogi, och alla frågor får förstås inte svar.

– När jag skrivit inledningen väcktes så många frågor. Jag måste skriva vidare för att få veta vad som händer, säger Nils Lundkvist.

Nils Lundkvist jobbar till vardags som mellanstadielärare i Skellefteå. Ord, meningar, språk och berättelser är viktiga ingredienser i hans liv, och en dag i veckan har han avsatt för sitt skrivande.

– Jag har skrivit mycket poesi och många låttexter. Men så kom jag till en punkt när jag kände att det var dags att skriva en bok, berättar han.

Miljön i bokens berättelse utgår från Nils Lundkvists mormors och morfars gård. Men i boken är gården flyttad in i skogen, kanske även längre norrut.

– Hur kommer en historia till? För mig handlade det om att blanda något känt, alltså gården, med något okänt, Kuben. Kemi uppstod och när jag skrivit inledningen väcktes så många frågor hos mig. Jag har skrivit med stor nyfikenhet, jag måste skriva för att få veta hur det går för de inblandade.

I boken får läsaren möta 12-årige John, som växer upp med sina föräldrar på gården i skogen. Den där sommardagen när Kuben kom till deras gård, förändras allt. Berättelsen är dystopisk, och skildrar ett samhälle där en motståndsrörelse kämpar mot myndighetens förtryck.

– Berättelser är ett sätt att prova alternativa framtider på. Får de samhällsröster som skrämmer mer utrymme kan framtiden bli så här. Men min berättelse är också verkligen en barnbok, som handlar om vänskap och relationer, inte minst mellan John och Marjo. Jag känner mycket för John, han har fastnat i tystnaden. Det finns en varm relation i familjen, men det är så mycket de inte pratar om.

Att bokens John och Marjo är 12 år gamla är ingen slump. Nils Lundkvist arbetar med 11- och 12- åringar, och hemma har han tre barn i åldrarna 9 till 13 år.

– Det är deras perspektiv och tankar jag umgås med. Det är en spännande ålder, samtidigt som det finns mycket barn och lek kvar, så är man också stor och kompetent nog för att börja utforska världen.

Under arbetet med boken fick de egna barnen agera testpatrull. Nils Lundkvist högläste manuset för dem med pennan i hand.

 

– Jag märkte på dem när berättelsen brände till och när det blev en alltför lång transportsträcka, och gjorde en del noteringar i kanten för att kunna ändra sedan, berättar han.

Händelseförloppet drivs långsamt framåt, och spänningsnivån är hög genom hela boken.

– Den har beskrivits som ”krypande spännande”. Jag berättar i långa scener och jag berättar till punkt. Stämningen och tonen är också viktig, jag vill inte skriva mörka böcker. Även om jag skriver om svåra ämnen vill jag göra det med hopp, säger Nils Lundkvist.

Med alla obesvarade frågor som Nils Lundkvists debutbok Den yttersta vildmarkens historia – Kuben lämnar efter sig, ser jag med stor spänning och förväntan fram emot kommande delar i trilogin.

– Det ska inte dröja alltför länge innan del två är klar. Jag har berättelsens slutscen i huvudet, men jag vet inte riktigt hur vägen dit kommer att se ut, jag måste skriva för att få veta, säger han.

Bokens namn: Den yttersta vildmarkens historia – Kuben.

Förlag: Bonnier Carlsen

Antal sidor: 320

ISBN: 9789179774356

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x